Reprezentanții BERD s-au întâlnit marți, la Brașov, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și reprezentanții Primăriei, pentru a discuta despre proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență (SCRU) Brașov. Primarul Brașovului, George Scripcaru a precizat că prezența reprezentantului Guvernului a fost solicitată de BERD, miza fiind includerea Ministerului Sănătății în parteneriatul pentru realizarea spitalului. „Întâlnirea cu ministrul Sănătății a fost solicitată de BERD, care a solicitat ca Ministerul Sănătății să fie implicat în acest acord”, a precizat primarul Brașovului.
„Este nevoie de asistența dumneavoastră și a Ministerului Sănătății cu privire la numărul de paturi și la organizarea spitalului”, i-a transmis ministrului Sănătății reprezentanta BERD, Susan Goeransson.
Ce s-a făcut până acum:
- A fost reglementată situația juridică a terenului, fiind preluat terenul de la Institutul Cartofului, printr-o lege aprobată de Parlamentul României
- Terenul a fost preluat terenul în proprietatea publică a municipiului Brașov
- A fost elaborat Planul Urbanistic Zonal
Ce urmează:
- Constituirea unui grup de lucru care să pregătească proiectul noului spital
- Aprobarea ordinului Ministrului Sănătății privind structura SCRU
- Aprobarea acordului cu BERD. Reprezentanții băncii au anunțat că în baza discuțiilor de marți vor elabora un proiect, iar în 6-8 săptămâni va fi pregătit un acord de parteneriat, care va fi supus apoi aprobării Consiliului Local Brașov.
- Lansarea licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic
Ce surse de finanțare sunt luate în calcul
În timpul discuțiilor cu ministrul Sănătății, reprezentanții BERD au precizat că este luat în calcul chiar și un parteneriat public-privat, în care investitorul privat să realizeze lucrările și să opereze facilitățile aferente, iar Ministerul Sănătății să asigure serviciile medicale.
Pe de altă parte, primarul Brașovului a precizat că „mă bazez foarte mult pe BERD, pentru a accesa această finanţare. Dacă nu ne va ajuta nimeni din punct de vedere al asigurării cofinanţării, municipiul Braşov se va angaja şi va asigura finanţare din surse proprii, dar eu cred că Ministerul Sănătăţii va face astfel încât să se implice în acest proiect. Cred că Guvernul trebuie să se implice, având în vedere că dreptul la sănătate este asigurat prin Constituţie”.
Potrivit informațiilor ministrului Sănătății, valoarea estimată a proiectelor spitalelor regionale de la Iași, Craiova și Cluj este cuprinsă între 250 milioane euro și 280 milioane euro (sumă în care sunt incluse lucrările și dotările).
Grup de lucru pentru noul spital
În timpul discuțiilor, ministrul Sănătății, primarul Brașovului și reprezentanții BERD au stabilit constituirea unui grup de lucru, din care să facă parte specialiștii din cele trei instituții, dar și reprezentanții sistemului medical brașovean. Reprezentanții acestui grup de lucru vor stabili toate detaliile aferente proiectului.
De altfel, ieri, Primăria Brașov a prezentat și conceptul noului spital. Acesta este numai un punct de plecare, pentru să structura unității sanitare va fi stabilită printr-un ordin al Ministrului Sănătății, iar în elaborarea documentului se va lua în calcul un master plan privind serviciile de sănătate, realizat de Comisia Europeană și predat Ministerului Sănătății.
Sorina Pintea: „Ministerul Sănătății sprijină construirea spitalului de la Brașov”
În timpul întâlnirii de marți, Sorina Pintea a afirmat că „Ministerul Sănătății sprijină construirea spitalului de la Brașov. Ne dorim un spital performant și servicii medicale de calitate în această zonă. Cred că într-o săptămână se poate constitui grupul de lucru care să pregătească proiectul noului spital. SCRU va fi inclus în categoria 1 va avea toate secțiile necesare și va putea rezolva cazurile complicate”.
Conceptul noului spital al Brașovului
Conform conceptului prezentat de Primăria Brașov, SCRU, care se va construi pe un teren de 18 hectare, dintre care 11,45 au fost preluate de la Institutul Cartofului.
Noul spital ar urma să fie unul compact şi total autonom care să ofere toate tipurile de servicii spitalicești, respectiv investigaţii, diagnostic şi tratament.
Clădirea va fi gândită astfel încât să fie flexibilă, adaptabilă şi permisivă la schimbările legate de funcţiuni şi numărul de pacienţi. De asemenea, va fi construită și echipată la standarde europene privind igiena, calitatea şi siguranţa și va utiliza surse sustenabile de energie
Capacitatea estimată pentru SCRU este de 800- 900 paturi împărțite în următoarele categorii: paturi pentru boli acute ( împărţite la rândul lor în paturi pentru departamente de chirurgie şi departamente medicale) și paturi pentru îngrijire de zi
Suprafaţa unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 m2 determinată de normele în vigoare și anume 135 m2 pentru fiecare pat.
Spitalul va fi proiectat astfel încât să poată furniza îngrijire medicală arsuri, urgenţe cardiologice, neurologie şi neurochirurgie, hemoragii digestive, toxicologie, alte cazuri care solicită îngrijire intensivă şi intervenţie de urgenţă.
SCRU va include minim: Centrul de urgenţe, Ambulatoriu/policlinică şi recuperare, Îngrijire chirurgicală de zi, UPU (inclusiv componente necesare pentru îngrijirea şi stabilizarea pacienţilor critici cu acces imediat la investigații clinice şi paraclinice), Centrul de imagistică, radiologie şi diagnostic, Centru de radioterapie, Bloc operator cu 12 săli de operație, Centrul de transfuzie de sânge și bancă de sânge (acest serviciu poate fi gândit pentru toată regiunea, fapt care poate conduce la reducerea numărului de astfel de centre din celelalte spitale din regiune).
Departamente medicale: Cardiologie și cardiologie intervențională, Medicină internă, Boli metabolice/diabet și nutriție, Dermatologie, Endocrinologie, Nefrologie și dializă, Boli infecțioase, Pneumologie, Reumatologie, Oncologie, Psihiatrie, Hematologie, Psihoterapie și recuperare, Genetică, Neurologie /unitate AVC
Printre altele, SCRU Brașov va mai include și: Crematoriu, Centru de transplant, Terapie intensivă și unitate de supraveghere pentru boli coronariene, Laborator clinic pentru toată regiunea, Patologie clinică (hematologie, histopatologie, citologie, patologie de rutină), Microbiologie clinică (bacteriologie, microbacteriologie, virusologie, parazitologie, micologie, imunologie și serologie), Biochimie clinică (analize biochimice, teste hormonale), Biologie moleculară, Laborator de anatomo patologie pentru toată regiunea, Unitate de sterilizare Centrul de cercetare (1 amfiteatru pentru minim 200 persoane, 2 amfiteatre pentru 60 de persoane – care să poată fi transformate în 4 încăperi pentru 30 de persoane fiecare – 6 săli de curs cu 15 locuri, 4 camere de simulare -un simulator pentru resuscitare, un simulator pentru îngrijire intensivă, un simulator pentru intervenții chirurgicale, un simulator pentru traumatologie, o bibliotecă cu cameră de lectură pentru minim 30 de persoane), Magazie, Cantină/Restaurant (în care se va pregăti mâncarea necesară pentru pacienți, respectiv pentru personal și vizitatori. Se va tine cont de un necesar de 2400 porții de mâncare (mic dejun, prânz, cină)/ zi pentru pacienți și de o capacitate de 150 persoane vizitatori și personal), Spălătorie (pentru o capacitate de 3,5 kg lenjerie/pacient/zi), Parcare, Heliport, Generator, Farmacie, Zona de relaxare, parc pentru pacienți.
1 Trackback / Pingback