FOTO. Doi zimbri de la Vama Buzăului, au „inaugurat” zona de resălbăticire din Munții Poiana Ruscă. Alte două exemplare au ajuns în Munții Țarcului

Două perechi de zimbri, câte un mascul și o femelă au fost luați la începutul acestei luni din rezervația de la Vama Buzăului, pentru a fi eliberați în două zone de resălbăticire, una în Munții Țarcului, iar cealaltă în Munții Poiana Ruscă, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană implementat de WWF România.

Astfel, în data de 2 mai 2018 a fost deschisă a doua zonă de resălbăticire în munții Poiana Ruscă, lângă localitatea Densuș, județul Hunedoara. Doi zimbri proveniți din Rezervația Valea Zimbrilor din Vama Buzăului „au deschis porțile acestei noi zone”, fiind primii care provin în cadrul proiectului dintr-o rezervație din țara noastră. Zona a fost aleasă cu mare atenție. Practic, zimbrii vor fi eliberați în niște poieni abandonate, unde au început să crească arbori din specii pioniere, extrem de apreciate de aceste animale.

Foto: Rewilding Europe

După două zile, în 4 mai, alte două exemplare de la Vama Buzăului au fost transportate în prima zona de resălbăticire, în Munții Țarcu, pe teritoriul comunei Armeniș. De altfel, aici, primii zimbri au fost aduși în anul 2014 și eliberați un an mai târziu.

De atunci, aproape în fiecare an au fost aduși zimbri din toate colțurile Europei și eliberați. În prezent, în această zonă trăiesc 30 de exemplare în libertate, iar populația a început să crească și pe cale naturală, după ce au început să se nască zimbri în sălbăticie, ceea ce a condus și la o schimbare a turmei, grupurilor care, pentru a proteja puii, evită zonele locuite.

Animalele vor fi „învățate” să devină sălbatice

De selecția și transportul zimbrilor de la Vama Buzăului s-au ocupat și experții Societății Române de Sălbăticie (SRS), care au fost alături de echipa WWF România. În ambele cazuri transportul s-a desfășurat în condiții normale, pe parcursul celor aproximativ 350 kilometri parcurși într-o perioadă de aproximativ 8 ore. Rangerii WWF România s-au asigurat că zimbri vor avea condiții propice de eliberare odată ajunși la destinație și în timpul transporturilor au făcut opriri regulate pentru a adăpa zimbri și pentru a permite examinarea acestora de către medicul veterinar. În primă fază, în noile zone de resălbăticire, zimbrii vor sta timp de o lună într-un țarc de acomodare, iar în această perioadă va fi monitorizată starea lor de sănătate. Ulterior, ei vor fi mutați într-un țarc mult mai mare, cu o suprafață de aproape 100 de hectare, unde vor sta până la sfârșitul verii, când vor fi eliberați. În toată această perioadă ei vor fi hrăniți tot mai puțin, astfel încât să se obișnuiască să devină autonomi. Rangerii care se vor ocupa de hrănirea lor vor face tot posibilul să nu fie văzuți și nu vor lăsa hrana în același loc.

„Transportul zimbrilor este o operațiune destul de delicată și riscantă. Animalele sunt tranchilizate,  urcate cu atenție în remorci speciale, în care pot sta maxim două exemplare. În momentul tranchilizării doza trebuie calculată cu mare atenție, pentru că altfel există riscul apariției unui stop cardiac”, a explicat Adrian Hăgătiș, specialist în cadrul SRS.

Transferul zimbrilor de la Vama Buzăului face parte dintr-un program al  WWF-România și Rewilding Europe care, în anul 2012 au demarat inițiativa de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcu, primul transport având loc în mai 2014. Proiectul este implementat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Life pentru natură în cadrul proiectului „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România”. Obiectivul principal de conservare este de a crea două subpopulații de zimbri, viabile și interconectate, în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, în zona Carpaților de Vest și de Sud-Vest.

Zimbrul a dispărut din sălbaticie în România în urmă cu aproximativ 200 de ani. Prima zonă de resălbăticire, Măgura Zimbrilor, aflată la baza Munților Țarcu numără acum aproximativ 30 de exemplare de zimbri sălbatici, după 5 transporturi și eliberări anuale realizate până acum în arealul comunei Armenis, jud. Caraș Severin. În fiecare primăvară sau la început de vară, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere, grădini zoologice și rezervații naturale din Europa, din țări precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia.

De asemenea, alte 35 de exemplare de zimbru trăiesc în sălbăticie în Parcul Vânători Neamț. Conform estimărilor, în România sunt în total în jur de 165 de zimbri, care trăiesc în captivitate sau în sălbăticie.

„Includerea zimbrilor din rezervații aflate în România în cadrul proiectului pe care în desfășurăm reprezintă un pas important pentru inițiativa noastră, dar și pentru ca rezervațiile din țară să devină în timp centre de reproducție pentru zimbru” declară Marina Druga, Manager Proiect Live Bison.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.