COD ROŞU de inundaţii pe râul Târlung, în Covasna şi Braşov. Vezi HARTA judeţelor cu cod portocaliu şi galben de ploi abundente

Hidrologii au emis cod roşu de inundaţii, sâmbătă dimineaţa, pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna, fenomene periculoase putând să se producă mai ales în zona localităţii Băcel, la confluenţa cu râul Negru, în Covasna. 

La rândul său, ISU Brașov confirmă codul roșu de sâmbără. „.Pana la ora 18 vor fi creșteri de debite și niveluri cu posibile depăsiri ale COTELOR DE PERICOL pe bazinul Tarlung“, a precizat .Lt. col. MARCIU de la ISU Brașov.

Potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluenţa cu râul Negru (zona localității Bășcel – judeţul Covasna), mai arată INHGA.

Atenţionarea hidrologică este în vigoare până sâmbătă seara, la ora 18.00. 

**

De asemenea, este în vigoare în continuare, o atenţionare COD GALBEN, emisă de ANM, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 01 iulie, ora 06.

În perioada menţionată, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei şi Maramureşului, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii au emis şi COD PORTOCALIU, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 30 iunie, ora 23, când local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.