Brașovul, primul județ care validează semnăturile pentru campania „Fără penali în funcții publice”

Județul Brașov este primul care a depășit pragul minim necesar de 20.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcții publice” și primul în care se depun la primării listele de semnături. 

De altfel, senatorul USR Brașov Allen Coliban a afirmat vineri, într-o conferință de presă că Brașovul este un „județ pilot” pentru validarea semnăturilor. „Tabelele de semnături se depun primăriile din județul Brașov. Am decis să depunem mai repede tabelele pentru a avea timp să vedem cum decurge procedura, astfel încât, dacă este nevoie, până în luna septembrie, când este termenul limită pentru depunerea dosarului la Parlamentul României, să avem timp să facem eventualele corecturi”, a explicat senatorul brașovean.  
 Astfel, vineri, 20 iulie, s-au depus la Primăria Brașov 14.500 de semnături de la cetățenii din municipiul Brașov, urmând ca până luni să fie depuse listele de semnături și în restul localităților din județ, în total peste 22.000 de semnături.
La depunerea semnăturilor au participat președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea, președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, şi președintele USR Brașov, Claudiu Dumitriu.

„USR Braşov le mulţumeşte tuturor celor care au semnat, voluntarilor care au petrecut zeci de ore strângând semnături, precum și organizațiilor și grupurilor civice care susțin această campanie: Forumul Democrat al Germanilor din România, ApIS PM Feedback, Brașovul Civic, Asociația Visum pentru Educație și Cultură şi Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”, au precizat reprezentanții USR Brașov. 

Depunerea listelor la primării este următorul pas după strângerea semnăturilor. Primăriile verifică autenticitatea datelor și validează numărul de semnături. După cel mult trei săptămâni, dosarele vor fi ridicate de la primării, urmând să fie înregistrate, împreună cu proiectul și expunerea de motive, la Parlament. Parlamentul va înainta apoi propunerea către Curtea Constituţională, pentru controlul de constituționalitate.

Între timp, activitatea de strângere de semnături continuă în toată țara. Pentru ca inițiativa să poată fi depusă în Parlament, avem nevoie de 500.000 de semnături la nivel național, iar un număr de 21 de județe trebuie să strângă fiecare cel puţin 20.000 de semnături.

Cortul „Fără penali” de la Modarom rămâne deschis 
La Brașov, va continua strângerea de semnături la cortul de la Modarom, iar în paralel se vor forma echipe de voluntari care vor merge în județe învecinate, precum Mureș, Prahova sau Argeș. Prima deplasare în afara județului va avea loc sâmbătă și duminică, la Sinaia, unde o echipă de voluntari, printre care și actorul Marius Manole, va strânge semnături în parcul Dimitrie Ghica, între orele 12.00-15.00.  

În județul Brașov, cetățenii sunt aşteptaţi să semneze sau să aducă liste de semnături la cortul „Fără penali” de la Modarom, zilnic între orele 17.00-21.00, și la sediul USR Brașov (Bd 15 Noiembrie nr. 1, ap. 9-10, interfon 04), zilnic între orele 15.00-18.00.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.