Primăria Brașov, singura din județ care nu a depus cererea de finanțare pentru închiderea gropii de gunoi

După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, Administrația Fondului de Mediu a lansat un program de finanțare a lucrărilor de închidere a rampelor municipale, incluse într-o listă a Ministerului Mediului. Pe respectiva listă se regăsesc 12 depozite dintre care 7 în județul Brașov, iar suma totală alocată pentru acest an este de 100 milioane lei. Apelul de proiecte a fost deschis în primăvară, iar până acum, au fost avizate dosarele depuse de 3 din 7 primării din județul Brașov, respectiv  Râşnov (sumă aprobată – 4.974.043,35 lei), Săcele (sumă aprobată –  8.924.931,73 lei) şi Făgăraş (sumă aprobată –  7.997.129,10 lei). 

Alte trei primării, respectiv Codlea, Zărnești și Victoria au depus dosarele, însă, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Toaso Imelda (care are, printre atribuții și managementul deșeurilor în județul Brașov), acestea mai trebuie să transmită clarificările solicitate de AFM.

Singura autoritate locală care nu a depus încă cererea de finanțare pentru închiderea depozitului de deșeuri neconform este Primăria Brașov, care trebuie să ecologizeze rampa Timiș – Triaj. „Primăria Brașov mai are de rezolvat unele probleme ce țin de situația juridică a terenului pe care este depozitul”, a declarat Toaso.

Care este problema Brașovului

Depozitul Timiș – Triaj este pe teritoriul a 2 localități, respectiv Brașov – 75% și Săcele – 25%, iar pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă, Primăria Brașov trebuie să preia cele 25%. Demersurile în acest sens au început încă din primăvară, însă lucrurile nu au avansat mai deloc.

„Reprezentanții Primăriei Braşov au purtat discuţii cu primarul municipiului Săcele, Virgil Popa. Soluţia agreată de ambele părți a fost ca pe perioada lucrărilor la depozitul Timiș Triaj,  municipiul Săcele să dea în administrare Brașovului terenul în cauză. Pentru a se putea realiza acest transfer  este nevoie de hotărâri emise consiliile locale Săcele și Brașov. După ce aceste hotărâri sunt aprobate municipiul Braşov se va înscrie în Cartea Funciară cu drept de administrare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

El a afirmat că  municipiul Săcele ar fi trebuit să facă primul pas, adică să emită hotărârea de Consiliu Local privind predarea terenului, însă acest act normativ nu a fost emis.

Primăria municipiului Săcele nu a putut fi contactată pentru a emite un punct de vedere privind această situație.

Cele două administrații publice trebuie să se miște repede, pentru că apelul de proiecte se închide în 30 august.

 Pentru închiderea depozitului de deșeuri Timiș – Triaj sunt luate în calcul două variante, prezentate de Primăria Brașov în primăvara acestui an.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.