Capătul de autostradă Râșnov-Cristian trece pe finanțare europeană

După ce anul trecut, când a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la capătul de autostradă Râșnov – Cristian, componentă a sectorului Comarnic – Brașov, oficialii Ministerului Transporturilor anunțau că investiția va fi plătită de la bugetul de stat, ieri, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că în 10 iulie a depus aplicația de finanțare în vederea obținerii unei finanțări europene. 

 „Valoarea totală a  proiectului este de 204.219.379 lei (inclusiv TVA) și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională- 123.429.400,05 lei, 25% contribuția proprie- 41.143.133,32 lei, restul de 39.646.846,22 lei reprezentând TVA”, se arată în comunicatul companiei. 

Conform CNAIR, obiectivul general al proiectului îl reprezinta realizarea unei legături rapide și  în siguranță între DN 73 (Râșnov) și DN 73 (Brașov) ocolind astfel orașul Râșnov și comuna Cristian, prin acest tronson de autostradă.  Proiectul are ca scop reducerea timpului de călătorie între Râșnov și Cristian de la 11 minute la 4 minute; reducerea costurilor de operare a vehiculelor cu aproximativ 15%; reducerea numărului de accidente ca urmare a evitării traversării zonelor urbane și, nu în ultimul rând,  îmbunătățirea condițiilor de mediu, urmare a reducerii cantităților de emisii poluante, zgomot și a poluării locale a aerului.

Proiectul prevede realizarea a  6,3 km de autostradă si 3,56 km drum de legătură, 2 poduri pe autostradă, 1 pod pe drum de legătura, 3 pasaje peste autostradă. 

Contractul pentru lucrările la acest capăt de autostradă  a fost semnat la începutul lunii octombrie a anului trecut, constructor fiind Asocierea SC Alpenside SRL – SC Specialist Consulting SRL. Sectorul Râşnov – Cristian (segment al autostrăzii Comarnic-Brașov). Valoarea contractului este de 118.019.701, 80 lei, fără TVA, iar durata de execuţie este de 24 luni, din care proiectare – 6 luni, iar execuţia propriu-zisă – 18 luni. Conform contractului, garanția de bună execuție a lucrărilor va fi de 48 de luni.

Potrivit CNAIR, data de începere a contractului este 11 aprilie 2018, iar dacă se va respecta graficul de implementare a proiectului, lucrările propriu-zise ar trebui să înceapă pe 11 septembrie 2018.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.