Grevă de avertisment la Direcția Județeană de Tineret și Sport Brașov. Angajații, nemulțumiți de ministrul Ioana Bran

La fel ca la alte instituții subordonate Ministerului Tineretului și Sportului din țară, și la Direcția Județeană de Tineret și Sport Brașov angajații au ieșit în fața sediului joi, între orele 10.00 – 12.00, într-o grevă de avertisment prin care vor să atragă atenția asupra salariilor mici din sistem.  
DJTS este instituția care la nivel județean organizează competiții sportive naționale pe toate ramurile sportive, în general pentru nivelul de vârstă 8 – 18 ani, organizează activităţi de tineret și coordonează și activitatea taberelor, sau mai bine zis, a taberei. pentru că în judeţul Braşov mai este funcţională doar o singură tabără de stat, cea de la Predeal. 

4 angajați din 9, în grevă 

La Brașov, la greva de avertisment a angajaților din Tineret și Sport au participat doar 4 angajați, din cei 9, trei fiind în concediu, iar alți 2 fiind delegați să participe la mitingul de la București al Sindicatului Național din Sport și Tineret, desfășurat în fața Ministerului. Mitingul de protest face parte dintr-o serie de acţiuni ale SNST care se va încheia cu greva generală programată pentru 8 august.

Pe lângă salariile mici, angajații de la Brașov au reclamat și prestația ministrului de restort, Ioana Bran, însă nu au vrut să dea mai multe detalii despre această nemulțumire a lor. 

Potrivit liderului sindical de la DJTS Brașov, Mihaela Bejenariu, salariile la Brașov sunt între 1300 și 2200 de lei net, în condițiile în care unii dintre angajați au ani buni de experiență și studii superioare. O altă problemă pe care o reclamă DJTS Brașov este și lipsa de personal, în condițiile în care, din 17 posturi cuprinse în organigramă, doar 9 sunt ocupate, iar restul de 8 sunt blocate. Pe de altă parte, Mihaela Bejenariu, consilier de Sport la DJTS Brașov, vorbește și despre sumele minuscule pe care Direcția le primește pentru organizarea competițiilor sportive curpinse în calendarul național anual.

„În calendarul anual avem peste 100 de competiții sportive de organizat. Pentru aceste competiții, în aces an am primit 50.000 de lei (de la Ministerul Tineretului și Sportului, n. n). Comparativ pentru o competiție sportivă ce va avea loc în această săptămână, organizată de o asociație oarecare,  Consiliul Județean Brașov a alocat suma de 59.000 de lei (din bugetul județului, în baza Ghidului de finanțare a acțiunilor sportive, n.n)“, a explicat Mihaela Bejenariu. 

Protestul angajaților DJTS Brașov este parte a grevei de avertisment de la nivel național, organizată de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical. Acest sindicat susţine că protestează în numele a peste 3.500 de salariaţi din Sport şi Tineret. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.

Revendicările SNST sunt:

* egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata, conform Deciziei CCR nr.794/2016;
* reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime);
* plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare;
* acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional;
* acordarea sporurilor – aplicarea regulamentului de sporuri;
* egalizarea salariilor celor din federaţiilor sportive naţionale, la nivelul celor din subordonatele MTS;
* acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale;
* suplimentarea numărului de angajaţi;
* deblocarea posturilor vacante;
* prelungirea contractului colectiv de muncă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.