Tabăra Cercetașilor, la Lisa. Festivalului Luminii, organizat în premieră într-o comunitate rurală

Sute de cercetași din toată țara cu vârsta între 7 și 11 ani și-au stabilit în aceste zile tabăra la Lisa, acolo unde se va ține, și un Festival al Luminii, pentru prima dată organizat într-o comună.  Festivalul luminii, organizat de zece ani de către cercetași, se ține în acest an pe 8 august, pentru prima dată într-o comună. Tabăra cercetașilor, la Lisa are loc în perioada 5 – 11 august.

Tabăra Națională de Lupișori, găzduită de Lisa

Tabăra Națională de Lupișori a adunat la Lisa aproximativ copiii cu vîrste între 7 și 11 ani, care vor face activități specifice cum sunt aplicarea metodei   Scout de învățare nonformală, bazată pe joc, distracție și multă mișcare. Programul taberei este structurat pe zile și ghidat de voluntari cu experiență în cercetășie, atât la nivel național cât și internațional. Tabăra urmărește învățarea experiențială în natură prin dormit la cort, autogospodărire, drumeții montane, ridicare de construcțiilor din lemn și dezvoltarea capacităților socio-emoționale prin interacțiunea cu cercetași din alte orașe, lucrul în echipe mixte, îndeplinirea sarcinilor primite și respectarea regulilor stabilite de toți membrii grupului.

Festivalul Luminii, marcă înregistrată Cercetașii României, pentru prima dată într-o comunitate rurală

În cadrul taberei va avea loc și Festivalul Luminii, un eveniment organizat în constant de cercetași.   De peste zece ani, cercetașii oferă comunității prilejul de a regăsi bucuria lucrurilor mărunte și clipe minunate petrecute în aer liber în cadrul „Festivalului Luminii“. Pentru a crea o atmosferă de poveste, cercetaşii apelează la gulguţe – cutii de origami în care sunt aprinse mici lumânări.  

Este pentru prima dată când evenimentul se desfășoară într-o comună. „Dacă până acum acest eveniment avea loc în special în orașele mari ale țării, unde participau de la câteva sute, la câteva mii de persoane, acum îl organizăm la Lisa din dorința de a aduce momente de bucurie și în comunități mai mici”, a declarat Ovidiu Chinan, coordonatoratorul taberei de la Lisa.

Pe lângă decorațiunile realizate din gulguțe, cercetașii vor face schimb de cărți cu elevii Școlii Gimnaziale „Octavian Paler” din Lisa și vor prezenta un recital de cântece de tabără acompaniate la chitară. Lor li va alătura ansamblul folcloric „Horița” din Lisa cu un program artistic de dansuri populare. Cei mici și dornici să se afirme vor avea ocazia să interpreteze melodia preferată în cadrul momentului artistic „Lisa are talent”.

Festivalul Luminii este marcă înregistrată a Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”, iar ideea festivalului a apărut în anul 2004, când câțiva cercetași din Cluj-Napoca au încercat să le amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când clujenii prezenți au așezat, pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor, cât și dorința de a deveni realitate. De atunci, festivalul a continuat, în fiecare an, cu denumirea de Festivalul Luminii.

Din 2008 a devenit eveniment național, fiind organizat sincron de mai multe filiale de cercetaşi, ajungând la aproximativ 150 de evenimente în toată ţara şi realizându-se până acum peste 400.000 de gulguţe.

Sursa: ecomunicate.ro

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.