Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav (AIBG), se află astăzi, la Bruxelles, împreună cu oficiali din cadrul ROMATSA, pentru a discuta cu reprezentanții EUROCONTROL pe tema elaborării analizei cost-beneficiu pentru serviciile de navigație aeriană pe viitorul aeroport.
Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Judeţean Braşov, în discuţia de la Bruxelles au fost luate în calcul două scenarii: cel în care operarea serviciilor aeriene va fi asigurată de un turn de control clasic și cel în care se va utiliza un remote tower. Pentru fiecare scenariu au fost setate condițiile tehnice care trebuie asigurate în cadrul AIBG, precum și beneficiile utilizării uneia sau alteia dintre soluții.
„Am purtat discuții aplicate cu specialiștii EUROCONTROL, care sunt practic cei mai competenți oameni în domeniu. Ei au la activ numeroase dezvoltări de astfel de soluții și au fost implicați în rezolvarea problemelor tuturor aeroporturilor din Europa care au trecut de la operarea clasică, la cea asigurată prin remote tower. Directorul EUROCONTROL știe despre proiectul nostru și și-a exprimat bucuria că în sfârșit se construiește un aeroport în Europa, după ce în ultimii ani au fost deschise aeroporturi noi doar în Asia și în Peninsula Arabică. Domnia sa le-a solicitat specialiștilor EUROCONTROL să pună la dispoziție toate resursele în vederea identificării celei mai bune soluții pentru Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav”, a explicat coordonatorul AIBG Alexandru Anghel.
El a reiterat ideea că discuțiile de astăzi au fost purtate în amănunt, fiecare detaliu din cadrul celor două scenarii fiind analizat sub toate aspectele și apoi transpus într-un cost. După această etapă, bazându-se pe calcule matematice, specialiștii EUROCONTROL vor formula recomandări cu privire la cea mai bună opțiune de operare a traficului aerian la viitorul aeroport de la Ghimbav.
„Astăzi am trecut de la discuțiile generale, la crearea cadrului detaliat pentru fiecare scenariu în parte, toate detaliile urmând să fie transpuse în costuri. La sfârșitul lunii decembrie vom primi de la EUROCONTROL un raport preliminar, după care până cel târziu în martie 2019 vom ști cu certitudine care este scenariul cel mai rentabil pentru dezvoltarea și operarea infrastructurii de navigație aeriană din cadrul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav”, a declarat președintele CJ Brașov Adrian-Ioan Veștea.
Deplasarea delegației CJ Brașov mai include, în această după-amiază, o întrevedere la Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, cu Ivona Stan, ministru plenipotențiar. Cu acest prilej se vor discuta aspecte referitoare la susținerea prenotificării și notificării la Comisia Europeană, în scopul obținerii unui ajutor de stat pentru AIBG în conformitate cu prevederile orientărilor Comisiei Europene și ale legislației naționale aplicabile.
Fii primul care comentează