FOTO. Colegiul Național Unirea este în plin șantier. Lucrările sunt mai complicate decât s-a estimat inițial

Corpul A al Colegiului Național Unirea s-a transformat de câteva săptămâni într-un adevărat șantier,  atât la subsol cât la parter și cele două etaje fiind făcute demolări până la stadiul de perete gol și podea de beton.  Din informațiile venite de la dirigintele de șantier, există însă și unele dificultăți care au întârziat cu câteva zile lucrările. Aceste dificultăți au apărut la subsolul clădirii, care din cauza infltrațiilor era plin de igrasie.

Potrivit viceprimarului Laszlo Barabas, în acest caz a fost nevoie de o îndepărtare completă a tencuielilor de la subsol, inclusiv a mortarului intre cărămizi. În aceste condiții, viceprimarul spune că proiectul va trebui să fie completat cu un dren perimetral, care să asigure preluarea apelor care ar produce infiltrații la subsolul clădirii. De asemenea, vor fi incluse în rețelele exterioare şi  realizarea unor  instalaţii de canalizare pentru colectarea apei menajere şi conectarea ei la reţeaua stradală.  Reprezentanții Municipalității speră ca aceste lucrări suplimentare să nu dea peste cap graficul de lucrări, astfel încât termenul de finalizare a reaparațiilor, în iulie 2019, să fie respectat. 

Nu este pentru prima dată când într-un proiect de reabilitare a unei clădiri, proprietate a municipalității, se descoperă, în timpul intervențiilor, că este nevoie de lucrări mai complexe decât cele estimate inițial. Așa s-a întâmplat, printre altele, și la reabilitarea părții vechi a pasajului Fartec – proiect aflat în desfășurare (DETALII AICI) sau la reablitarea clădirii fostului cinematograf Patria. 

Lucrările de reparații capitale la Colegiul Național Unirea au început în luna 18 iulie 2018 (conform ordinului emis de Primăria Brașov) și trebuie să fie gata în iulie 2019. Până acum au fost executate 7,8% din lucrările cuprinse în contract, însă viceprimarul Laszlo Barabas a declarat că în următoarea perioadă vor fi făcute lucrări la instalațiile termice, astfel încât în timpul iernii să poată fi continuate intervențiile, în interior. 

Lucrările de reparații capitale de la Colegiul Național Unirea sunt executate de către asocierea formată din Construcciones DECO S.A. şi Eisen Land S.R.L, în baza unui contract în valoare de 6.650.204,82 lei, fără TVA (7.913.743,74 lei inclusiv TVA). Până la această dată au fost executate 7,8% dintre lucrările din acest contract. 

Lucrări prevăzute în contract:

– Lucrări la acoperiş: revizuire şarpantă şi învelitoare, respectiv ignifugarea materialului lemnos, refacerea streaşinii, extinderea şarpantei peste logie;

– Lucrări la faţade: restaurare, protejare elemente decorative, refacerea tencuielilor exterioare, etanşeizare uşă monumentală de intrare, restaurare elemente degradate;

– Lucrări interioare: suplimentarea numărului de grupuri sanitare elevi, amenajare de vestiare, duşuri şi grupuri sanitare pentru zona sălilor de sport, decaparea şi revopsirea decoraţiei din holul de acces, înlocuirea pardoselii în sălile de clasă, reparaţii tencuieli şi refacerea zugrăvelilor şi vopsitoriilor interioare, refacere scenă în sala de spectacole, înlocuirea uşilor degradate etc.

– Lucrări exterioare: reparaţii la împrejmuire, revizie trasee exterioare de apă şi canalizare, refacere trotuare;

– Lucrări de instalaţii: instalaţii de apă, instalaţii de încălzire – refacere instalaţii termice, înlocuire corpuri încălzire, instalaţii electrice – instalaţia electrică interioară se va reproiecta şi se va înlocui în totalitate, instalaţii de curenţi slabi – se vor păstra aparatele existente dar vor fi realocate traseele de cabluri astfel încât să fie îngropate sau cât mai puţin vizibile, se vor monta pe holuri sisteme de supraveghere video.

Cu această ocazie, la Colegiul Național Unirea se va amenaja și un cabinet stomatologic destinat liceenilor.  

Despre proiectul de reparații capitale al corpului A de la Colegiul Național Unirea se discută în spațiul public încă din 2015, însă licitația, lansată și suspendată de mai multe ori, a fost atribuită abia la jumatatea acestui an. 

1 Comentariu

  1. Este o minune: cine ar fi știut că la casele din centrul vechi este igrasie sau ca în schei panza creativă e la suprafață. De exemplu faptul că sunt izvoare în zona e alta minune. Doamne ajuta ca stiu cum sa reabiliteze astfel de situații. Or fi avand 1 muncitor calificat ceea ce nu se mai gaseste in tara: țineți de el ca altul care sa stie sa lucreze și să și vrea nu mai găsiți și rămâne colegiul asa in șantier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.