FOTO. Din primul plan de colectare selectivă a deșeurilor au mai rămas doar pubelele colorate. Operatorii de salubritate din Brașov amestecă inclusiv gunoaiele reciclabile

Imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, Brașovul a încercat să aplice regulile europene privind colectarea selectivă a deșeurilor, astfel că în oraș au apărut containere speciale pentru diferitele tipuri de deșeuri (plastic, hârtie, resturi menajere ce nu pot fi reciclate). În timp, cele mai multe containere pentru reciclabile au dispărut, după ce nici mulți dintre cetățeni și nici operatorii de salubritate nu au respectat regulile jocului.

Practic, sunt locuri din Brașovcare  în scurt timp s-a intrat într-un cerc vicios: oamenii nu mai aruncă separat gunoiul, pentru că văd că reciclabilele nu sunt ridicate separat. Există însă și locuri unde unii cetățeni aduc deșeurile separat și le pun în tomberoanele separate. Dar degeaba.

Chiar și unde există tomberoane pentru colectarea selectivă, operatorii vin cu un singur utilaj și amestecă deșeurile

Unul dintre aceste locuri este în zona bd. Gării, unde există, pe lângă tomberoanele metalice, și câte un tomberon colorat, pentru hârtie (culoare albastră) și unul pentru PET-uri și alte deșeuri din plastic (culoare galbenă). În cea mai mare parte, locatarii aduc deșeurile în pungi diferite, depozitându-le în aceste tomberoane. Se pare încă că, deși există tomberoane diferite pentru deșeuri colectate selectiv, operatorii de salubritate nu vin decât cu un singur utilaj pentru a prelua gunoaiele, indiferent de care sunt ele. Astfel, chiar dacă este vorba de hârtie, plastic sau alt gunoi, totul ajunge în același loc, în mașina care le va duce spre platforma de depozitare.  

În aceste condiții, mulți dintre locatari, indiferent dacă au încercat să își formeze sau nu un obicei din a aduna gunoiul în pungi separate, spun deja că nu mai are niciun sens să colecteze selectiv deșeurile și să le aducă separat în tomberoanele colorate. 

Operatorii de salubritate spun că oricum reciclabilele vor fi „luate la mână“

Nu este singura dată când se cetățenii ce depozitează selectiv guoaiele atrag atenția asupra acestei întâmplări. Operatorii de salubritate spun însă că oricum reciclabilele trebuie „luate la mână” în stațiile de sortare, așa că nu are rost să meargă câte două sau trei mașini la fiecare platformă de gunoi. 

În acest moment, în Brașov se ridică gunoiul ca în secolul trecut: totul de-a valma. Singurul lucru care mai amintește de prima tentativă de colectare selectivă sunt containerele colorate, care au fost „reciclate” de operatori, ele fiind acum folosite pentru „fracția umedă”.

Pe de altă parte, în timp ce în unele zone cu astfel de tomberoane, operatorii aleg să nu țină cont de colectarea selectivă, Primăria Brașov a lansat în două zone din municipiu, un program pilot de selectare a gunoaielor reciclabile. Programul se aplică în Șchei și în Centrul vechi din luna septembrie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.