FOTO. După 14 ani, hotelierii din Poiana Brașov au terminat de „plătit” rețeaua de canalizare a stațiunii

Instituită în anul 2004, taxa de dezvoltare pentru sistemul de canalizare din Poiana Brașov a fost anulată de la 1 octombrie 2018. Taxa, în cuantum de un euro pentru fiecare metru cub de apă deversată în rețeaua de canalizare a fost stabilită după ce Compania Apa a obținut o finanțare nerambursabilă prin ISPA pentru realizarea unui colector care să preia apele uzate din stațiune și să le transporte în Râșnov, unde se racordează la magistrala care se deversează la stația de epurare de la Brașov. Colectorul este în funcțiune deja, după o lucrare spectaculoasă care a presupus inclusiv o străpungere a unui versant pentru introducerea  conductei de canalizare.

Investiție multianuală de 3,9 milioane euro

Valoarea totală a investiției a fost de 3,9 milioane de euro, din care cea mai mare parte a fost plătită de beneficiari, însă în timp, sub forma „taxei de dezvoltare“. „Mai avem de recuperat aproximativ 300.000 de euro de la operatori”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Apa, Saviana Russu. 

Colectorul de canalizare Poiana Brașov- Râșnov are o lungime de 15 km, dintre care un kilometru are tunelul realizat prin străpungerea unui versant. Tunelul este electrificat și este construit la o adâncime de circa 12 metri. Colectorul preia apele uzate din întreaga stațiune și le direcționează prin Râșnov și Cristian la Stația de Epurare Brașov. Aici acestea sunt tratate conform standardelor europene privind apele uzate și protejarea mediului înconjurător. Practic, această investiție a rezolvat nu doar o problemă de mediu, ci și una de infrastructură zonală. În anii ‘90, apele uzate din Poiana Brașov erau deversate câteodată pe Valea Sticlăriei. Acest lucru se întâmpla din cauza faptului că stația de epurare din zonă era depășită din punct de vedere tehnic și nu reușea să le trateze corespunzător. Drept urmare, a fost căutată o soluție: realizarea colectorului și dezafectarea stației de epurare.

Taxa de dezvoltare plătită de comercianții din Poiană a amortizat investiția

Investiția a fost făcută prin fonduri europene obținute din programul ISPA. Pentru accesarea programului, Guvernul României a încheiat un memorandum cu reprezentanții Comisiei Europene, care, la nivelul țării noastre, a fost transpus în Legea 127/2003. În acest sens, Comisia Europeană a impus aplicarea în proiect a principiului „poluatorul plătește”.Cu alte cuvinte, costul întregii investiții trebuia recuperat de la beneficiarii direcți – agenți economici cu activitate în turism și persoane fizice nerezidente. Comisia Europeană a hotărât acest lucru, întrucât beneficiarii direcți ai colectorului din stațiune desfășoară, în proporție de peste 90%, activități care nu sunt casnice, respectiv activități economice generatoare de venituri. Este vorba, în special, despre proprietari de hoteluri și case de vacanță.

Soluția găsită a fost introducerea unei taxe – taxa de dezvoltare, care a fost instituită în  anul 2004, pe o perioadă apreciată inițial la 6 ani și apoi prelungită până în 2018.  Taxa a avut valoarea de 1,04 euro/m³ apă deversată, plus TVA. Acest mecanism a asigurat echitatea și proporționalitatea contribuției financiare a fiecărui agent economic din Poiana Brașov, în funcție de activitatea turistică efectiv derulată.

 

În perioada 2004 – 2014 consumul de apă facturat a scăzut la jumătate (de la 428.000 m³ în 2004, la aproape 213.000 m³ în 2014). Scăderea a fost generată de contorizare, majorarea prețului la apă, criza apărută la începutul anilor 2000, modernizarea instalațiilor hotelurilor.  Acesta este motivul pentru care durata de colectare a taxei a fost prelungită de la 6 ani – cât era estimat inițial – la 14 ani, până în 2018.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.