Centrul de Afaceri din Bartolomeu, un fel de „catedrală a mântuirii neamului” laică pentru Brașov. Primăria mai cheltuie încă 10 milioane de lei de la bugetul local pentru remedierea unor lucrări prost făcute

 Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) din Bartolomeu Nord tinde să devină o „Catedrală a mântuirii neamului” laică pentru Primăria Brașov, având în vedere perioada lungă necesară construirii lui, dar și costurile investiției.

Investiția în CATTIA a crescut… ca Făt Frumos

În anul 2013, când a fost semnat contractul de finanțare, valoarea totală a proiectului era de 70.898.442 lei, iar în 15 noiembrie 2018, când Consiliul Local Brașov a aprobat noii indicatori tehnico-economici ai proiectului, valoarea investiției a ajuns la 87.186.647 lei.  În anul 2014, când au început lucrările, termenul de finalizare era 8 februarie 2016, dar, cel mai probabil, construcția centului se va încheia în 31 martie 2019.

Zilele trecute, Primăria Brașov a semnat un contract de 10.995.074 lei, cu tot cu TVA (9.239.558 lei, fără TVA) pentru a repara în urma primului constructor, care a lăsat în urmă lucrări cu mari probleme. Reparațiile sunt efectuate de firma AEON Building, cea care a obținut anul trecut contractul în valoare de 30.031.019 lei cu tot cu TV), pentru finalizarea construcției centrului. Contractul a fost atribuit prin negociere directă, municipalitatea brașoveană motivând această decizie prin urgența lucrărilor.

Potrivit Primăriei Brașov, contractul pentru „lucrări suplimentare şi de remediere“, a fost semnat după mai bine de un an de la „concedierea“ primului constructor, iar până la găsirea unei noi firme care să finalizeze construcția centrului şantierul a stat închis, asftel că s-au produs infiltraţii, în principal, din cauza hidroizolaţiilor deficitare.

„Înainte de a fi scos la licitaţie contractul pentru continuarea lucrărilor, s-a făcut o expertiză tehnică de calitate a lucrărilor executate anterior, iar atunci au rezulta neconformităţi care au fost transpuse în dispoziţii de şantier ce au generat lucrări suplimentare şi de remediere. Pentru realizarea lor s-a făcut o procedură de negociere, cu firma care a fost contractantă şi pentru restul lucrărilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Doar 20% din reparații, plătite din garanția de bună execuție a lucrărilor 

Lucrările la CATTIA au început în luna octombrie a anului 2014 și ar fi trebuit să fie gata în luna februarie a anului 2016, constructor fiind SC Integral SA din Buzău. Firma nu a respectat graficul de lucrări, astfel că în anul 2016 a fost concediat. În plus, i s-a reținut garanția de bună execuție a lucrări, de aproximativ 2,1 milioane de lei, sumă care reprezintă puțin peste 20%  din cele peste 10 milioane de lei, cât costă intervențiile necesare pentru remedierea deficiențelor.

Când va fi gata?

Inițial, lucrările ar fi trebuit să fie gata în luna februarie a anului 2016. După care au apărut noi termene de finalizare. Anul trecut, municipalitatea brașoveană anunța că proiectul va fi terminat în 31 decembrie 2018, dar nici acesta nu va fi respectat, reprezentanții Primăriei anunțând ca acum lucrările sunt finalizate în procent de 80%. În aceste condiții, noul termen pentru finalizarea proiectului este 31 martie 2019. „Se lucrează pe două fronturi. Pe de o parte, se execută intervenţiile necesare pentru remedierea deficienţelor, care, conform contractului ar trebui să fie gata în 2 luni, dar, în paralel, se execută şi lucrările necesare finalizării construcţiei”, a  precizat Toarcea.

Banii încasați de la Comisia Europeană ar putea fi returnați

Pentru proiectul Centrului de afaceri din Bartolomeu, Primăria Brașov a obținut o cofinanțare europeană de 50% prin prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, contractul de finanțare fiind semnat în anul 2013,  iar conform reglementărilor europene, pentru a  31 decembrie 2015. Cum acest termeni nu a fost respectat, toate lucrările efectuate după data de 1 ianuarie 2016 sunt achitate integral de la bugetul local. Lucrările au început în 8 octombrie 2014, iar la momentul respectiv a fost stabilit un termen de finalizare de 16 luni (respectiv 8 februarie 2016), municipalitatea luând de la început în calcul că ultimele lucrări (cele realizate în perioada 1 ianuarie 2016 – 8 februarie 2016) vor fi achitate integral de la bugetul local. Inițial valoarea totală a proiectului a fost de 70.898.442 lei, din care finanţare nerambursabilă era în valoare de 39.208.559 lei (50% din valoarea eligibilă a proiectului), însă, cum lucrările nu au fost terminate până în luna februarie 2016, municipalitatea braşoveană a primit de la Comisia Europeană suma de 8.389.839 lei, pierzând restul de finanţare. Ba mai mult, Primăria Brașov a fost avertizată că riscă să dea înapoi banii europeni, dacă nu finalizează proiectul până la data de 13 decembrie 2018. Cum acest termen nu poate fi respectat, Primăria Brașov a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale o solicitare de prelungire a termenului, argumentând că face tot posibilul pentru a implementa acest proiect. La rândul său, ministerul la a anunțat că   face toate diligenţele pentru obţinerea unei prelungiri a asistenţei financiare până la 31 martie 2019 În caz contrar, tot în sarcina bugetului local cad cheltuielile pentru finalizarea Centrului de Afaceri.

Pentru viitorii tineri antreprenori…

Conform proiectului, Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri va fi destinat tinerilor antreprenori care vor sa dezvolte afaceri, alături de cercetători ai Universității Transilvania din Brașov. Aceştia îşi vor putea dezvolta ideile de afaceri într-o clădire cu suprafaţa construită de 18.242 metri pătraţi, cu demisol, parter şi un etaj. Clădirea va avea 14 încăperi, printre care o sală de conferinţe, un amfiteatru, centru de informare şi documentare, spaţii expoziţionale, un restaurant tip cantină şi diverse săli de şedinţă. În exteriorul Centrului de Afaceri este prevăzută amenajarea unui parc multifuncţional tematic, de agrement, cu funcţiuni pentru experimente în domeniul energiei durabile. În acest parc se vor desfăşura şi activităţi de cercetare, susţinute de doctoranzii Universităţii „Transilvania“, dar şi evenimente expoziţionale.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.