FOTO. Clădirea Rectoratului, din nou la vedere!

Universitatea „Transilvania“ a finalizat o parte din lucrările desfășurate în ultimele luni, pentru restaurarea fațadelor clădirii. Astăzi, husa care a acoperit în ultimul an, integral fațada Rectoratului, a fost dată jos, pentru câteva ore, brașovenii având ocazia, pentru scurt timp, să admire noua față a Rectoratului. La amiază însă husa a fost ridicată la loc. Lucrările la clădire au ca termen de finalizare vara anului viitor. 

Lucrările din ultimele luni vizează restaurarea integrală a fațadei clădirii, iar una dintre intervențiile majore ce au mai rămas de făcut în perioada următoare este la balconul de deasupra întrării principale, care, de altfel este și în cea mai avansata stare de degradare.

Începută în toamna anului trecut, restaurarea clădirii Rectoratului Universității Transilvania trebuie finalizată în totalitate, vara viitoare. În luna august, Universitatea a semnat un contract în valoare de  2,647 milioane lei, inclusiv TVA cu Inspeti Building Restauration SRL  din Ploiești, pentru finalizarea lucrărilor. (Detalii AICI).

Clădirea Rectoratului a fost construită în stil neorenascentist după proiectul arhitectului Peter Bartesch între anii 1881-1885. Inițial, aici a fost Palatul Oficiului de Pensii, instituție care a închiriat parterul  restaurantului Transilvania şi Poştei (până în 1900, când s-a construit noua clădire a Poştei). Etajle I și II au fost închiriate Prefecturii, în acest imobil fiind amenajată și locuința prefectului județului. După Al Doilea Război Mondial, în clădirea Rectoratului a fost Sfatul Popular al Regiunii Brașov, iar în 1968 imobilul a fost dat în administrarea Universității din Brașov.  Clădirea Rectoratului Universității Transilvania  a fost clasata monument istoric de importanță națională. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.