DGASPC Brașov angajează asistenți maternali pentru copiii sub 7 ani, preluați în sistemul de asistență socială

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov (DGASPC) vrea să angajeze 72 de asistenți maternali, în contextul în care legislația s-a schimbat și nu mai permite plasarea copiilor sub 7 ani în centre de plasament, ci doar în grija unor asistenți maternali profesioniști.  



 

Conform reglementărilor impuse de Legea nr. 286/2018, care modifică Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, „plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de şapte ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis. Prin excepție (…), se poate dispune plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de şapte ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate“

Campanie de selectare, în perioada 1 februarie – 1 martie

De azi, DGASPC începe campania de selectare în vederea atestării și angajării de persoane dornice a profesa ca și asistenți maternali profesioniști. La acest moment, DGASPC Brașov are un număr de 163 de posturi de asistent maternal profesionist, din care 72 de posturi vacante. Campania de recrutare va dura o lună, pînă la 1 martie 2019.

Asistentul maternal profesionist este persoana atestată, de către Comisia pentru Protecția Copilului, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară, la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi primeşte în plasament.

Pentru a fi atestată ca  asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime:

  1. să aibă disponibilitate şi capacitate de a primi în plasament unul sau doi copii;
  2. să aibă vârsta cuprinsă între 26-52 ani;
  3. să nu aibă copii în îngrijire mai mici de 3 ani;
  4. să dispună  de spațiu care să acopere necesităţile de odihnă şi de educaţie ale utilizatorilor;
  5. să aibă venituri suficiente pentru a asigura un trai decent întregii familia;
  6. să aibă o stare de sănătate bună;
  7. să aibă o experiență anterioară cu proprii copii sau experiență în ocrotirea altor copii, batrâni, bolnavi, persoane cu nevoi speciale (încadrate în grad de handicap). Să deţină cunoştinţe teoretice şi practice de bază despre îngrijirea, educarea şi socializarea copiilor.



 

NU poate fi atestată ca asistent maternal profesionist persoana care:

  1. a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni;
  2. părintele decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
  3. persoana care suferă de boli cronice transmisibile;
  4. persoana care este rudă cu copilul pe care ar trebui să îl primească în plasament sau care are copii sau rude până la gradul IV pentru care instanţa sau CPC a luat o măsură de ocrotire.



 

Pentru a putea ocupa un post ca asistent maternal profesionist o persoană trebuie:

  1. să parcurgă împreună cu întreaga familie, etapa de evaluare  psiho-socială, în vederea atestării ca asistent maternal profesionist;
  2. să participe la un curs de formare profesională, organizat gratuit, în cadrul DGASPC;
  3. să obțină atestatul de asistent maternal profesionist;
  4. posturile vacante de asistenți maternali profesioniști vor fi ocupate prin concurs, în condițiile legii. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.