Risc de avalanșe în Munții Făgăraș și Masivul Bucegi, după ninsorile din ultimele zile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de avalanșe valabilă în perioada 28 – 30 decembrie 2019, pentru Munții Făgăraș și Masivul Bucegi, care se pot produce, în principal, la altitudini de peste 1.800 m. 

În Munții Făgăraș este risc mare de avalanșe, ca urmare a ninsorilor însemnate cantitativ din ultima perioadă și a vântului puternic, în special pe versanții cu expunere nordică (pe care, de regulă, se ajunge din județele Brașov și Sibiu). „Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă, de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni considerabile și de plăcile de vânt ce se formează în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică
și nord-estică. Declanșarea avalanșelor este probabilă chiar și la supraîncărcări slabe, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă”, susțin meteorologii. 

Conform datelor disponibile pe site-ul ANM , la în 29 decembrie, la ora 9.00, la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsura 163 cm și erau minus 14 grade Celsius. 

În Masivul Bucegi, este risc însemnat de avalanșe, având în vedere că  pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică s-a depus un strat proaspăt de zăpadă, de tip pulver. „Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă”, au precizat meteorologii. 

În 29 decembrie, la ora 9.00, la Vârful Omu erau minus 16 grade Celsius, iar stratul de zăpadă măsura 63 cm. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.