Administrațiile locale, pe „cota de avarie” în 2019. Președintele CJ Brașov:  „Sper că acest Guvern să înţeleagă până la urmă că dezvoltarea României este prioritară”

Chiar dacă vineri ar urma ca Guvernul să aprobe bugetul de stat pe anul 2019, discuțiile privind alocarea unor sume către autoritățile locale sunt departe de a fi finalizate. Reprezentanții Executivului și cei au autorităților locale au avut mai multe runde de negocieri, iar discuțiile vor continua și în cursul zilei de astăzi. Primarii și președinții consiliilor județene susțin că în cazul în care legea bugetului de stat s-ar aproba în forma actuală, autoritățile locale ar putea fi puse în situația de „pune frână” investițiilor, pentru a putea asigura cheltuielile de funcționare.

Pentru ca activitatea administrațiilor județene autoritățile să nu fie blocată în acest an, președinții Consiliilor Județene Brașov, Alba, Sibiu și Suceava cer Guvernului să majoreze sumele per locuitor alocate judeţelor din România, dar şi să suplimenteze sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2019.

Dacă aceste propuneri nu vor fi luate în considerare, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, consideră că  „administraţiile locale vor intra în imposibilitatea de a dezvolta proiecte de infrastructură, pentru că banii vor trebui îndreptaţi spre serviciile sociale, a căror finanţare va cădea, din acest an bugetar, în sarcina lor. Sper că acest Guvern să înţeleagă până la urmă că dezvoltarea României este prioritară şi că este imperios necesar ca banii românilor să fie cheltuiţi chibzuit, nu aruncaţi către clienţi politici ai PSD-ALDE”. Nu în ultimul rând el a precizat că afectați de proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019  sunt și edilii social-democrați, despre care a spus că „nu pot apăra interesele propriilor cetăţeni”.

Mai exact, președinții celor trei consilii județene solicită majorarea sumei alocate judeţelor pe locuitor/an, de la 400 lei la 500 lei precum şi majorarea creșterea de 250 milioane lei/an/judeţ la 300 milioane lei/an/judeţ, pentru asigurarea unui buget de funcţionare şi corelativ. O a doua solicitare se referă la suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor alocate în 2019, prevăzute la Anexa 7 a Legii bugetului de stat.

111,575 milioane lei, pentru echilibrarea bugetelor locale fin județul Brașov 

Conform proiectului Legii bugetului de stat, anul acesta, pentru echilibrarea bugetelor locale, din sumele defalcate din TVA, pentru județul Brașov este propusă suma de 111,575 milioane lei, dintre care 106,138 milioane lei pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare şi 5,437 milioane lei, pentru acoperirea diferenţelor la bugetul pe 2018 – 2019.

Promisiuni pentru anul electoral 2020

În anexele Legii bugetului de stat pe anul 2019, din sumele defalcate din TVA, pentru finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea culturii şi cultelor,  plata drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare cuvenite persoanelor cu handicap nu este prevăzut nici un leu. În schimb, pentru anul 2020, când este unul electoral, pentru aceste acoperirea acestor costuri sunt prevăzute fonduri de la bugetul de stat.



 

Astfel, dacă anul acesta pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului pentru județul Brașov este alocată suma de 0 lei, pentru 2020 este propusă suma de 1.7349.000 lei. Tot 0 lei sunt este și alocarea pe 2019 către județul Brașov pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, în timp ce propunerea pentru anul viitor este de 6.977.000 lei. Totodată, pentru finanțarea culturii și a cultelor, județului Brașov în este promisă suma de 11.214.000 lei în 2020, în condițiile în care anul acesta nu va primi nici un leu.

Așa cum am amintit, în 2019 județul Brașov nu va primi nici un leu pentru plata drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare, însă, pentru anul viitor este promisă suma de 105.049.000 lei.

În ceea ce privește alocările pentru infrastructură, din cotele defalcate din TVA, județul Brașov ar urma să primească anul acesta 5.383.000 lei. Aceeași sumă este propusă și pentru anii 2020, 2021 și 2022.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.