Centrul Respiro pentru persoanele cu dizabilități al DAS Brașov – închis. Căminul pentru Persoane Vârstnice – la 70% din capacitate

43 dintre cele 135 de locuri de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua  nu pot fi ocupate, chiar dacă cererea din partea beneficiarilor nu lipsește. Directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) din Primăria Brașov, Mariana Topoliceanu, spune că  acest cămin nu poate funcționa la capacitatea maximă din cauza lipsei de infirmiere și îngrijitoare care să asigure serviciile conform reglementărilor legale. La cămin sunt ocupate numai 92 de locuri (sub 70%), acesta fiind numărul maxim care poate fi oferit beneficiarilor, cu numărul de angajați de acum.



 

„Avem o lipsă mare de personal, adică sunt prea puţine infirmiere şi îngrijitoare pentru a putea acoperi toate cele 135 de locuri. Dacă în acest moment am primi mai mulţi vârstnici în cămin, nu am mai respecta standardele referitoare la numărul de beneficiari repartizaţi unui salariat care se ocupă de îngrijire şi am putea fi sancţionaţi de Inspecţia Socială“, a explicat Mariana Topoliceanu.

O infirmieră de la Căminul pentru Persoane Vârstnice este plătită cu salariul minim pe economie, plus un spor de 15% pentru condiții deosebite de muncă. Practic, un angajat de la Cămin câștigă mai puțin decât o femeie de serviciu dintr-o instituție publică, de exempli.  Așa că aceste salarii mici şi munca destul de grea fac ca aceste posturi de la Cămin să nu fie prea atractive. Ba mai mult, tentația posturile similare mult mai bine plătite din străinătate este mare, mai ales după ce infirmierele și îngrijitoarele prind ceva experiență aici. 

18 luni de Respiro și apoi centrul s-a închis, tot din lipsă de personal

Dacă la Căminul pentru Persoane Vârstnice sunt ocupate 92 din 135 de locuri, la Centrul de tip Respiro pentru persoane cu handicap grav nu este ocupat nici unul dintre cele 15 locuri, acesta fiind închis din luna iunie a anului 2016.

Cauza este aceeași: lipsa de personal. Acest centru, administrat tot de Direcția de Asistență Socială Brașov a fost deschis în anul 2015 și a funcționat aproximativ 18 luni, după care a „intrat în conservare” pentru că, neavând infirmiere și îngrijitoare, nu a mai putut fi licențiat.

„Pentru ca acest centru să funcţioneze, am avea nevoie de patru infirmiere şi două îngrijitoare. Nici nu putem să aducem de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, pentru că şi acolo avem deficit de personal”, a explicat Mariana Topoliceanu.  La acest centru, standardul de cost este de 3.600 de lei/lună, tarif achitat integral de aparţinători.



 

Un al doilea Centru Respiro al DAS Braşov, destinat persoanelor vârstnice, are tot 15 locuri şi, în medie, sunt ocupate 8 locuri gradul de ocupare fiind de 53,33 %.

Situația de la Brașov este una „clasică” pentru România, unde asistența socială este „cenușăreasa“ serviciilor publice din punct de vedere al salarizării. O infirmieră dintr-un cămin de bătrâni sau un centru de tip Respiro, subordonat direcției de serivii sociale are un salariu vizibil mai mic față de cel al uneia dintr-un spital, de exemplu, în ciuda faptului că postul este același, cu aceleași atribuții și responsabilități.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.