Cercul vicios de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua: nu respectă raportul angajat – beneficiar, dar nici nu poate ocupa posturile vacante. Victime colaterale sunt seniorii din Brașov

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua din municipiul Brașov nu mai primește noi beneficiari. Anunțul a fost făcut miercuri de directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Brașov, Mariana Topoliceanu, după controalele comandate de premier. La cămin sunt ocupate 126 din 135 de locuri, iar pe liste de așteptare sunt peste 30 de seniori.

Motivul pentru care nu mai sunt primiți rezidenți este că unitatea nu are personal suficient, dar nici nu poate face angajări. În plus, directorul Direcției de Asistență Socială Brașov, Mariana Topoliceanu, a declarat că, în cadrul controlului făcut la cămin în 10 iulie (în cadrul campaniei naționale de controale la toate centrele rezidențiale) reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) au considerat că unitatea brașoveană nu respectă raportul angajat – beneficiar.

„Știm că avem un deficit, dar colegii mei fac tot posibilul pentru a asigura servicii de calitate. Din luna mai nu mai primim noi beneficiari, deși există solicitări atât din partea unor unități sanitare, cât și a comunității. În acest moment avem peste 30 de cereri în așteptare. Însă, angajările în instituțiile publice au fost blocate atât în anul anterior, cât și anul acesta. Imediat după aprobarea bugetului local noi am făcut demersuri pentru a angaja personal, iar hotărârea de Guvern prin care au fost blocate posturile a venit cu o săptămână înainte ca noi să reluăm concursul”, a declarat Mariana Topoliceanu.

Ce posturi sunt deficitare

Pentru a respecta raportul angajat – beneficiar, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Brașov ar mai fi nevoie de 20 de infirmiere, 6 asistente medicale și 10 îngrijitoare. Salariul net al unei infirmiere este de 2.800 de lei net, cel a unei îngrijitoare de 2.100 lei, iar cel al unui asistent social cu studii superioare de 3.400 lei.

Soluția propusă de reprezentanta DAS Brașov pentru rezolvarea acestei probleme este ca asistența socială să fie asimilată domeniului sanitar, unde angajările nu sunt blocate.

Pentru acest lucru, în schimb, este nevoie de o modificare legislativă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.