Doar șapte brașoveni cu dizabilități și-au găsit un job în ultima perioadă. În ciuda facilităților, firmele evită să angajeze persoane cu nevoi speciale

Chiar dacă pot primi stimulente financiare pentru angajarea persoanelor cu dizabilități pot beneficia stimulente financiare, firmele brașovene nu au fost interesate de această o oportunitate. 



 

Concret, potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov, Liliana Dragomir, de când a intrat în vigoare legislația privind acordarea acestor stimulente, în județul nostru au fost angajați 7 tineri cu dizabilități.  

Potrivit legii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, acordă facilităţi şi angajatorilor care încadrează angajaţi cu dizabilităţi. Suma primită de firme pentru fiecare salariat cu dizabilități poate ajunge la 2.250 de lei pe lună, timp de un an, condiția fiind ca angajatul în cauză să fie ținut în firmă cel puțin 18 luni.
 

Firmele nu vor „să se lege la cap”? 

Cel mai probabil, după ce au făcut unele calcule, firmele au ajuns la concluzia că angajarea unor persoane cu nevoi speciale nu este rentabilă, chiar dacă statul plătește o parte a salariului. De exemplu, în cazul în care au un salariat care se deplasează cu ajutorul scaunului cu rotile, trebuie amenajate rampe de acces și este nevoie cel puțin de reconfigurarea grupului sanitar. De asemenea, având un astfel de angajat, nu este exclus ca firmele să se teamă că vor avea parte de mai multe controale, iar managerii consideră că „nu merită să te legi la cap”. Nu în ultimul rând, există și percepția că o persoană cu nevoi speciale nu este la fel de productivă ca una „normală“, chiar și în situațiile în care dizabilitatea nu are nicio legătură cu sarcinile pe care le-ar avea de îndeplinit un astfel de salariat. 
  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.