Protest tăcut în Piața Sfatului, pentru măsuri urgente de combatere a violenței domestice

Aproximativ 50 de persoane au participat duminică, în Piața Sfatului din Brașov, la un protest tăcut pentru a atrage atenția asupra violenței domestice și asupra necesității ca autoritățile să ia măsuri ferme de protejare a femeilor care trec prin astfel de situații. 



 

Protestul, organizat de Asociația Femeile se Implică, vine după ce la Sighetul Marmației o femeie a fost ucisă de partenerul de viață, deși acesta avea ordin de interdicție. De altfel, participanții la protestul din Piața Sfatului au cerut Guvernului să elaboreze de urgență Normele Metodologice de implementare a sistemului de supraveghere a agresorilor, ce include brățara electronică pentru monitorizarea distanței dintre agresor și victimă după emiterea Ordinului de Protecție, și să acorde bugetul necesar pentru achiziția acestor brățări. De asemenea, protestatarii cer autorităților naționale și locale să creeze centre unde femeile care trec prin astfel de situații, să fie protejate.

„Agresorul de la Sighetul Marmației avea un ordin de interdicție, dar cum nu a fost monitorizat, a comis crima. Femeia a fost ucisă în fața copiilor. Copiii au fost găsiți îmbrățișând o mamă omorâtă. Este al doilea din Sighetul Marmației din ultimii doi ani. Din fericire, la Brașov situația este mai bună, fiind județul cu cele mai multe ordine de protecție din România, ceea ce este un lucru bun“, a spus Elena Belloiu, reprezentanta Asociației Femeile se Implică. 

Cu această ocazie, Elena Belloiu a ținut să atragă atenția și asupra situației în care se află Brașovul, care nu are încă un adăpost pentru victimele violenței domestice. „Sperăm ca în urma acestui protest, Brașovul să fie primul județ care face ceva în acest sens. Modul în care femeia este tratată într-o societate este un etalon al democrației. Dacă femeia este bine tratată, există democrație”, a mai spus reprezentanta Asociației. 



 

 La protestul tăcut din Piața Sfatului a participat parlamentarul Cristina Iurișniți (USR) ,  președinte al Comisiei pentru Egalitatea de Șanse din Camera Deputaților. Aceasta a susținut, la rândul său, necesitatea introducerii brățărilor electronice de monitorizare dar și a unor cursuri de pregătire pentru polițiști, care să îi învețe să acționeze în astfel de cazuri. Propunerea vine în contextul în care, cazul de la Sighetul Marmației a apărut după ce victima a fost luată în derâdere. 

 „Nu i s-a acordat nici un sprijin și, până la urmă femeia a fost ucisă. În România, anul trecut, 87 de persoane au fost victime ale violenței domestice, dintre care 12 copii. Este nevoie de buget pentru introducerea brățărilor electronice. Conform specialiștilor de la Europol, aceste brățări electronice ne-ar fi permis să monitorizăm și să salvăm vieți omenești. Iată că trebuie să moară femei pentru ca noi să atragem atenția opiniei publice în ceea ce privește acest fenomen. Din păcate, mulți oameni sunt pasivi și spun că «a…, a mai murit o femeie». De aceea, vrem să atragem atenția Guvernului că este absolut imperios să existe un buget pentru brățări electronice”, a spus Cristina Iurișniți.



 

În ultimele trei luni, în județul Brașov au fost emise cele mai multe ordine de protecție provizorii din România, de la introducerea Ordinului de Protecție Provizoriu în legislația privind protecția victimelor violenței domestice. Reprezentanții Asociației Femeile se Implică apreciază că, în acest context, că victimele violenței domestice din județul Brașov au mai mare încredere în autorități și astfel sesizează faptele, lucru care se reflectă în statistici.

„Și datorită acestui fapt Brașovul trebuie să fie epicentrul inițiativei de implementare a prevederilor L 217/2003,  respectiv a sistemului electronic de supraveghere a agresorilor“, a declarat Elena Belloiu, de la Asociația Femeile se Implică. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.