Unde, cum și mai ales când se va face tromboliză intravenoasă la Brașov, pentru pacienții cu AVC?

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, inclus pe ultima sută de metri de Ministerul Sănătății, pe lista Programului național de tromboliză intravenoasă pentru recuperarea pacienților cu AVC, trebuie să își rezolve problema legată de personal. Rezolvarea acestei probleme a Spitalului Județean, care are prea puțini specialiști în neurologie pentru a asigura o gardă permanentă, este și acum în stadiul de căutare a soluțiilor. 



 

„La Spitalul Județean avem partea de Radiologie, care nu există la Spitalul de Neurologie, însă avem prea puțin specialiști în neurologie, pentru garda permanentă. În schimb, la Neuro sunt 12 specialiști care fac gardă permanentă. Trebuie să căutăm o soluție pentru a-i folosi și pe aceștia la Județean, unde exista acea gardă de neuro la domiciliu, tranaformată în gardă continuă“, a explicat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov vineri, după conferința de presă în care l-a prezentat oficial pe Nicușor Bîgiu, noul manager interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov. 

Una dintre variantele înaintate de președintele CJ este aceea ca Spitalul de Psihiatrie și Neurologie să funcționeze, cu partea de Neuro, ca secție a Spitalului Județean.

Deocamdată însă, nici la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov nu a fost amenajat viitorul spațiu al Secției de Neuro, cu paturile de acuți. Aceasta va fi în corpul B al spitalului, aflat încă în plin șantier.  Conform contractului  semnat cu SC Rom Liant Construct SRL & SC Coral SRL, modernizarea acestui corp ar trebui să se încheie în data de 21 iulie 2019.  Totuși, având în vedere în vedere că lucrările au fost suspendate în data de 23 octombrie 2018, pentru ca obiectivul să fie preluat de Compania Națională de Investiții (CNI), Consiliul Județean Brașov a anunțat că „data de finalizare a lucrărilor poate fi maxim noiembrie 2019”. Dupa finalizarea lucrarilor va mai fi nevoie şi de o perioadă pentru montarea aparaturii medicale și a mobilierului. 



Deși nu unitatea sa medicală este în Programul național de tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu AVC, noul manager interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie s-a arătat conștient că va trebui găsită o formulă astfel încât programul să funcționeze, la Brașov, cu echipamentele Spitalului Județean și resursa umană a Spitalului de Neuro-Psihiatrie.

De altfel, dr. Nicușor Bîgiu a declarat vineri că i-a fost rușine când a văzut, la începutul anului, că Brașovul nu se afla, cu niciun spital, printre centrele în care se desfășoară Programul de tromboliză intravenoasă pentru recuperarea pacienților care au suferit AVC.

Și mie mi-a fost rușine când m-am uitat pe harta trombolizei și am văzut că Brașovul nu era acolo. Este unul dintre obiectivele mele, să facem tromboliză la Brașov și să dăm accesul pacienților noștri la îngrijiri de calitate“, a spus Nicușor Bîgiu, manager interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov.

Practic, în acest moment este greu de estimat când la Brașov se vor putea aplica intervențiile medicale prevăzute în Programul național de tromboliză intravenoasă pentru recuperarea pacienților cu AVC. Totul depinde, pe de o parte, de respectarea graficului de lucrări la Corpul B al SCJU, iar pe de altă parte, de rapiditatea cu care administrația județeană și conducerile celor două spitale vor cădea de acord asupra unei soluții  de colaborare pe care să o şi pună în aplicare. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.