Program pilot pentru reabilitarea clădirilor istorice din Brașov. Anul acesta, de la bugetul local va fi alocată suma de 377.000 lei, pentru lucrările la 4 imobile

Patru clădiri din Centrul istoric al Brașovului aflate pe lista monumentelor istorice vor fi reparate în acest an, în cadrul unui program pilot demarat anul trecut de municipalitatea brașoveană și Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC).



La fiecare dintre case se vor realiza reparații la fațade, acoperișuri și ferestre, iar jumătate din valoarea eligibilă va fi asigurată de la bugetul local al municipiului Brașov, pentru acest an fiind alocată suma de 377.000 lei.

Care sunt cele patru case?

De la bugetul local va fi alocată în acest an suma de 48.000 lei, pentru reabilitarea imobilului de pe strada Sfântul Ioan nr.10, urmând ca, pentru lucrările eligibile, locatarii să aloce încă pe atât. Pentru casa de pe strada Michael Weiss nr. 35, de la bugetul local a fost alocată suma de 97.000 lei, această casă fiind, de mulţi ani, una periculoasă pentru trecători. O altă casă care va fi reabilitată cu bani de la bugetul local este casa de pe strada George Bariţiu nr. 28, care va beneficia de o finanţare de 98.000 lei. Cea mai mare sumă, 198.000 lei este repartizată pentru clădirea din Piaţa Enescu nr. 7, care are şi faţada cu suprafaţa cea mai mare. 



Arhitectul șef al municipiului Brașov, Marilena Manolache, a declarat că la casa de pe strada Sf. Ioan au început deja lucrările, iar la celelalte trei imobile se pregătesc proiectele tehnice.

„Firmele care realizează lucrările sunt alese de proprietari, recomandarea noastră fiind să apeleze la cele cu experienţă în astfel de intervenţii. De altfel, proprietarii au tot interesul să contracteze firme care realizează lucrări de calitate, pentru că, după încheierea proiectului, ei vor avea obligaţia de a întreţine faţadele”, a preciza aceasta.

 Programul va continua și anii următori

Arhitectul-şef al Municipiului Braşov, Marilena Manolache, a precizat că intervențiile din acest an reprezintă un proiect pilot, prin care se va testa regulamentul şi procedurile, după care programul va fi extins. 



„În cadrul programului de reabilitare a clădirilor istorice, anul trecut, în perioada martie-decembrie, împreună cu asociaţia parteneră, am făcut un inventar zonelor şi am stabilit cele patru clădiri incluse în programul pilot, iar pentru perioada decembrie 2018 – decembrie 2019 sunt programate lucrările şi modificarea regulamentului sau a procedurilor. Conform regulamentului, Primăria Braşov poate contribui cu maxim 50% din lucrările de reabilitare a faţadelor şi a învelitorilor, iar în cazul celor 4 case, de la bugetul local se va aloca procentul maxim. Programul de reabilitare va continua şi în anii 2020 şi 2021”, a precizat Marilena Manolache. 

Cum mai sunt sprijiniți proprietarii caselor istorice care vor să reabiliteze casele

  • pentru intervenţiile minimale, cum este cazul schimbării unor ţigle, a reparaţiilor minore la faţadă, cornişe sau acoperiş, proprietarii nu mai ai nevoie de autorizaţie de construire, ci de un aviz al Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov şi de un aviz prealabil al Arhitectului Şef al Municipiului Braşov. 
  • Pentru lucrările mai complexe, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire se eliberează în termen de 15 zile, fără ca proprietarii să plătească taxa pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, care este de 0,1% şi pe cea pentru casa socială a constructorului, respectiv 0,5%.
  • proprietarii care  reabilitează imobilele istorice vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădire pentru o perioadă de 5 ani, începând cu anul în care s-a realizat recepţia la finalizarea lucrărilor”, a mai anunţat Manolache. 



Pe de altă parte,  în cursul acestui an vor fi începute şi procedurile specifice pentru supraimpozitarea cu 500% a caselor lăsate în paragină. 

1 Trackback / Pingback

  1. Începe ediția a doua a programului de reabilitare a fațadelor cu cofinanțare de la bugetul local. Patru clădiri din zona istorică a Brașovului vor intra în reparații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.