Două oferte pentru autobuze electrice, la Brașov: o firmă din România care aduce vehicule din China și o companie din Cehia care construiește sub brand propriu

Vineri, 24 mai, a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor în cadrul licitației privind achiziția a 32 de autobuze electrice, a 20 de autobuze electric-hibride, a 13 stații de încărcare rapidă pentru autobuze (9 stații pentru cele electrice și 4 stații pentru cele electric-hibride) și a 32 de stații de încărcare lentă pentru autobuzele electrice.



Reprezentanții Primăriei Brașov spun că au fost depuse două oferte pentru cele 32 de autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente. Cei doi ofertanți sunt: S.C. New Kopel Car Import SRL, importator autobuze electrice BYD, și compania cehească SOR Libchavy S.R.O, care produce autobuzele electrice, troleibuze și autobuze Diesel sub marcă proprie. Pentru cele 20 de autobuze hibrid electrice nu a fost depusă nici o ofertă.

,,La sfârșitul săptămânii trecute a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru achiziția autobuzele ecologice, cu finanțare de la Agenția Fondului de Mediu. Avem doi ofertanți la cele electrice și sper ca procedura de evaluare a ofertelor să se facă cât mai repede și fără probleme, astfel încât să putem semna contractul de achiziție în următoarele luni. Brașovul are nevoie de un transport în comun modern, care să ofere condiții pentru călători foarte bune, iar mijloacele de transport să fie cât mai puțin poluante. După cum am spus-o de nenumărate ori, din punctul meu de vedere, transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru. Aceste 32 de autobuze electrice sunt doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii patru ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor. Vom încerca să găsim o soluție și pentru achiziția celor 20 de autobuze hibrid-electrice, în cazul cărora nu s-a depus nici o ofertă“, a declarart primarul Brașovului, George Scripcaru.

Pe lângă această achiziție, Municipalitatea a mai depus un proiect pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de la UE, prin POR, aflat în faza de evaluare, pentru achiziția a 25 de troleibuze articulate (18 m) și 10 autobuze hibrid.



La aceastea se adaugă și proiectele cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulate în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 26 de troleibuze articulate (18 m), achiziție aflată în procedură de evaluare a ofertei, a 12 autobuze electrice de 18 m, și în cazul acestei achiziții procedura este tot în faza de evaluare a ofertelor și a 8 autobuze electrice de 12 m.

„Dacă ținem cont și de celelalte investiții în sistemul de transport cum ar fi: benzi dedicate, construire Park&Ride, construire terminal Gară, cu siguranță ne vom atinge obiectivul asumat, iar în 2023, Brașovul va dispune de cel mai performant și ecologic sistem de transport în comun”, a declarat primarul George Scripcaru.



Valoarea totală achiziției celor 52 de autobuze ecologice și a stațiilor de încărcare aferente este de 124.849.579, 84 lei + TVA. 

Valoarea achiziției pentru cele 32 de autobuze, 9 stații cu încărcare rapidă și 32 de stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice este 75.633.613,45 lei + TVA.

Valoarea achiziției pentru cele 20 de autobuze hibrid-electrice și cele 4 stații de încărcare rapidă pentru aceste autobuze: 49.215.966,39 lei + TVA.

Proiectul se derulează cu o finanțare nerambursabilă de la Agenția Fondului de Mediu, în valoare de 109.600.000 de lei, contribuția Municipalității fiind de 27.550.000 lei, din bugetul local.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.