Taxa de salubritate plătită de locuitorii comunei Șercaia se duce pe amenzi. Primăria comunei a fost amendată de Garda de Mediu, de două ori în patru luni

Sursa foto: ASUM Brașov

Anul acesta, România ar trebui să intre în linie dreaptă în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, astfel încât să atingă obiectivele asumate de țara noastră pentru anul viitor. Teoretic, fiecare român ar trebui să fie obișnuit să arunce separat deșeurile, iar autoritățile locale să pună la dispoziția oamenilor infrastructura necesară colectării selective. Acest lucru nu se întâmplă nici măcar în marile orașe. Cât despre localitățile mici, în multe cazuri gunoaiele sunt luate „la grămadă” și aruncate pe unde se poate.



Județul Brașov nu este ocolit de probleme. În mod normal, ar trebui să existe o singură rampă ecologică, lângă Săcele. În realitate, există această rampă legală, iar în județ multe altele ilegale. Pentru multe primării, este prea costisitor să ducă gunoiul la rampele ecologice, astfel că preferă să se descurce „pe cont propriu”.

Amenzi de 75.000 lei, pentru Primăria Șercaia

Primăria comunei Șercaia poate fi un studiu de caz în ceea ce privește problemele legate gestionarea deșeurilor. Locuitorii acestei comune, respectiv cei din localitățile Șercaia, Vad și Hălmeag, plătesc lunar câte 6 lei de persoană pentru ridicarea gunoiului. Deșeurile sunt luate de mașinile Primăriei și duse pe un teren. Ulterior, de aici, ar trebui duse la o groapă ecologică. În realitate, cel puțin anul acesta, o mare parte din gunoaiele au fost arse, ultimul incident de acest gen fiind anunțat de ASUM Brașov în 6 mai.  

Garda de Mediu Brașov a fost sesizată de mai multe ori, iar anul acesta a aplicat deja două amenzi, cu o valoare totală de 75.000 lei.

Șeful Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, a declarat că în prima parte a acestui an Primăria Șercaia a primit o amendă de  20.000 lei, plus măsuri de remediere a deficiențelor.  A doua amendă, în valoare de 55.000 lei, plus măsuri de remediere a deficiențelor, a fost acordată înainte de Paște.



 

„Primăria Şercaia este în perioada de implementare a măsurilor dispuse când a fost acordată cea de-a doua amendă. Primarul comunei s-a angajat că le va îndeplini. Amenzile au fost aplicate pentru depozitarea ilegală a deșeurilor şi pentru că primăria nu are un contract cu un operator de salubritate”, a declarat Paraschiv.

Locuitorii din Șercaia, Vad și Hălmeag stau de două săptămâni cu gunoiul în curte

Primarul din Șercaia, Cristinel Paltin, nu neagă faptul că în comună sunt probleme și spune că face tot ce poate pentru a le rezolva.

„Am îndeplinit unele măsuri dispuse de Garda de Mediu, igienizând locul în unde au fost depozitate gunoaiele. În ceea ce priveşte contractul cu un operator de salubritate, încercăm să luăm legătura  cu o firmă de specialitate din Braşov, care are monopol în acest domeniu. Noi nu putem duce în regie proprie deşeurile menajere la depozitul ecologic de la Braşov. Pentru a putea face acest lucru trebuie să fim   licenţiaţi. În acest moment nu există o legislaţie care să reglementează strângerea gunoaielor, ci o lege de jupuit primăriile”, a explicat primarul comunei.

Ba mai mult, primarul pare a avea și ghinion, pentru că cele două autospeciale folosite pentru colectarea gunoiului de la populație sunt „pe butuci”.



„Cele două mașini de colectare a deşeurilor menajere pe care le avem sunt stricate. Una este la un service din Brașov, pentru reparații. Cealaltă este defectă de mai mult timp și stă în Șercaia. De două săptămâni nu mai ridicăm gunoiul de la populaţie”, a declarat Paltin.

 Cât despre faptul că în 6 mai, gunoaiele de la depozitul ilegal de la Șercaia ardeau gunoaiele, Paltin a spus că „cel mai probabil, incendiul a fost provocat de cetăţenii care au mers acolo să arunce gunoaiele”.

  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.