Amenzile pentru „artiștii“ care fac graffiti pe clădiri sunt prea mici ca să-i descurajeze. Poliția Locală a sancționat peste 50 de tineri dar fenomenul tot ia amploare

Cea mai „stridentă” casă de pe strada Mureșenilor

În ultimii doi ani și jumătate au fost prinși peste 50 de tineri/minori în timp distrugeau cu sprayuri cu vopsea ziduri ale unor imobile din diferite zone ale orașului, transmite Poliția Locală Brașov. Fenomentul vandalizării clădirilor a luat amploare în oraș și nu pare să poată fi oprit în vreun fel, mai ales că „artiștii“ de ocazie nu sunt speriați de autorități și nici de sancțiunile pe care le-ar putea primi. 



Chiar zilele trecute, un tânăr a recidivat și a primit cea de a treia sancțiune din partea Poliției Locale. „Creațiile” sale au fost recunoscute de către oamenii legii, care, la sfârșitul anului trecut, l-au surprins pentru prima dată în timp ce își semna capodopera pe zidurile unui imobil din cartierul Astra, spune Anca Lăutaru, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Brașov. 

Cadrul legal care sancționează și la care are competență și Poliția Locală, alături de celelalte instituții care au atribuții pe linie de ordine publică, este Legea 61/1991, conform căreia „Scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate” este infracțiune și se sacționează.

Sancțiunea pentru această faptă este cuprinsă între 100 și 500 lei, sume care nu sunt totuși de natură să îi descurajeze pe cei care mâzgălesc fațadele clădirilor.

„De cele mai multe ori, grafferii acționează în grupuri, iar în acest an au fost zeci de persoane, cam 90% dintre ele minore, surprinse că mâzgăleau diferite imobile. Ele au fost sancționate și li s-au confiscat sprayurile. Grafferii au fost observați inclusiv pe camerele de supraveghere, dar, din păcate nu poate sta non-stop câte un polițist la fiecare colț de stradă“, a mai precizat Poliția Locală.



Un caz special este strada Sforii – obiectiv care a intrat în monitorizarea Poliției Locale Brașov, prin agenții care sunt în misiune de asigurare a ordinii și liniștii publice în centrul istoric. Doar în ultimele luni, pe strada Sforii au fost surprinși că murdăreau zidurile și sancționați șapte tineri turiști ce veniseră în vizită la Brașov.

Potrivit unei analize făcute de Alexandru Costan, de la USR Brașov, în Centrul Istoric al Brașovului sunt în jur de 280 de imobile vandalizate de „artiștii“ cu sprayul în mână. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.