Focare de pestă porcină, la granița cu județul Brașov. DSVSA a instituit un punct de control pe DN73

Foto: Arhiva

Două focare de pestă porcină africată (PPA) au fost identificate în județul Argeș, într-o exploatație nonprofesională și una comercială, în localitatea Podul Dâmboviței, comuna Dâmbovicioara, au anunțat prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu și șeful Direcției Sanitare Veterinare și de Protecția Animalelor (DSVSA), dr. Dorin Enache, care ieri au decis să pună în funcțiune Centrul Local de Combatere a Bolilor. 



Dată fiind situația din teren, au fost stabilite și zonele de protecție și supraveghere în unele localități din județul Brașov, respectiv la Fundata, Fundățica, Moieciu de Sus, Șirnea și Drumul Carului, aflate la granița cu județul Argeș. 

Astfel, dr. Dorin Enache a propus ca măsuri imediate instalarea unui punct de control în localitatea Fundata, pe DN 73, care va fi asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Brașov, Inspectoratului Județean de Jandarmi și ai DSVSA Brașov, cu sprijinul unității administrativ teritoriale Comuna Fundata. În acest punct de control vor fi verificate toate autovehiculele care transportă animale vii sau produse secundare de origine animală. De asemenea, vor fi verificate toate transporturile rutiere pe raza județului Brașov, identificate cu încărcătură de animale sau produse din carne.



Potrivit directorului executiv al DSDSA Brașov, dr. Dorin Enache, există câteva măcuri ce se impun în localitățile aflate în zona de supraverghere în cazul apariției unui focar de pesta porcină africană:

  • recensământul tuturor exploataților cu suine din localitate; 
  • este interzisă circulația porcilor pe drumurile publice fără aprobare din partea autorității competente; 
  • este interzisă circulația mijloacelor de transport și a echipamentelor susceptibile de a fi contaminate. Acestea nu pot părăsi zona decât după efectuarea decontaminării și dezinfecției;
  • toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie declarați autorității competente,
  • circulația persoanelor în exploatațiile cu porci este interzisă, dacă nu sunt respectate măsurile de igienă adecvate;
  •  nu au voie să părăsească zona de supraveghere: material seminal, ovule sau embrioni de suine.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.