Suspiciune de pestă porcină într-o gospodărie din Măieruș. DSVSA Brașov a luat măsuri de protecție

Potrivit unei informări prezentate de directorul executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache, ieri în cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale, în județul Brașov a apărut o nouă suspiciune de pestă porcină africană. De această dată este vorba despre apariția bolii intr-o gospodărie din Măieruș.



Poprietarul a anunțat medicul veterinar că în gospodăria sa a avortat o scroafă. Medicul veterinar s-a deplasat la gospodăria respectivă, unde a constatat că nu mai există alți porci în afară de scroafa respectivă.

Aceasta a fost termometrată și nu avea hipertermie, singurele leziuni aparente pe care le prezenta fiind edem și hemoragii la nivelul urechilor, precum și pete cianotice la nivelul abdomenului și membrelor. Ca atare, medicul veterinar l-a anunțat telefonic pe directorul DSVSA Brașov.



„S-a procedat la recoltarea unei probe de sânge, care a fost dirijată la Laboratorul DSVSA Brașov pentru analiză în direcția pestei porcine africane. În urma examenului de laborator, există suspiciunea de pestă porcină africană, urmând a se trimite probele la IDSA București, pentru confirmarea sau infirmarea bolii. În gospodăria respectivă s-a procedat la uciderea animalului și efectuarea examenului anatomo-patologic cu recoltare de probe pentru analize de laborator. Cadavrul a fost dezinfectat și îngropat, de asemenea s-a procedat la curățenia mecanică a adăpostului și dezinfecția acestuia, precum și a dejecțiilor rezultate”, a spus directorul DSVSA Brașov, Dorin Enache.

În urma suspiciunii diagnosticului de pestă porcină africană, DSVSA Brașov a stabilit în jurul focarului o zonă de protecție cu o rază de cel puțin 3 km, înscrisă în zona de supraveghere cu raza de 10 km.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.