Poliția Locală Brașov a confiscat 20 kg de carne de porc din portbagajul unui covăsnean, în plină epidemie de pestă porcină

Polițiștii locali brașoveni au confiscat aproape 20 de kilograme de carne de porn și grăsime animală din mașina unui covăsnean, care în plină epidemie de pestă porcină traficană făcea un transport în propria mașină. 

Captura a fost făcută de polițiștii locali de la Biroul 4 Astra, care au depistat ieri (06 septembrie2018) în jurul prânzului o persoană ce comercializa în stradă, carne de porc din porbagajul unui autoturism. Oamenii legii au ridicat pungile pline cu carne și, i-au sesizat pe medicii de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, care au și ajuns în scurt timp la fața locului pentru a lua măsurile legale care s-au impus. Bărbatul care a fost surprins de Poliția Locală Brașov, comercializând carnea de porc fără autorizație, nu deținea documente de proveniență a mărfii și nici avize sanitar-veterinare, motiv pentru care a și fost sancționat cu 5.000 de lei, conform Legii 12/1990. Marfa predată pe bază de proces verbal de polițiștii locali, medicilor veterinari  de la DSVSA Brașov a fost trimisă la Protan Codlea pentru distrugere.

La nivelul municipiului Brașov, deși nu există focare, DSVSA Brașov a făcut recent publice recomandări și informări specifice pentru populație, în vederea limitării răspândirii virusului.  De asemenea, DSVSA  Brașov a cerut printr-o adresă oficiului analog din Covasna, de unde provine comerciantul, verificarea originii animalului, modul în care acesta a fost sacrificat și luarea măsurilor dacă acestea se impun, la nivelul gospodăriei respective. 

DSVSA Brașov atrage atenția populației cu privire la câteva aspecte legate de pesta porcină africană. Astfel, în cazul în care în gospodăriile dumneavoastră există cazuri de porci morți sau bolnavi, acestea trebuie anunțate de îndată medicului veterinar. Este interzis consumul sau vânzarea de carne de porc sacrificat în gospodării, precum și achiziționarea de porci, fără avizul medicului veterinar oficial. Este interzisă creșterea porcilor în zone în care aceștia pot intra în contact cu porcii mistreți. Potrivit autorităților competente, prepararea termică a cărnii nu distruge virusul pestei porcine africane, iar carnea congelată poate transmite boala chiar și peste ani de zile. De asemenea, sărarea, afumarea sau condimentarea cărnii nu distrug acest virus. Omul nu se îmbolnăvește, dar poate transmite boala la animale. În cazul animalelor, nu există vaccin sau tratament, iar mortalitatea este de până la 100%. Autoritățile despăgubesc cetățenii pentru pierderea animalelor bolnave.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.