Pensiunea din Șimon (Bran) care a intoxicat 7 turiști, amendată cu 2.400 de lei

Pensiunea din Șimon care a îmbolnăvit șapte turiști în noaptea de joi spre vineri a primit o amendă de 2.400 de lei din partea Direcției Sanitare Veterinare și de Siguranța Alimentelor Brașov (DSVSA).

În noaptea 25-26 octombrie 2018, în jurul orei 1:30, prin Serviciul de Urgenţă 112, DSVSA Braşov a fost notificată de incidentul alimentar în localitatea Bran – Simon, care s-a lăsat cu șapte îmbolnăviţi, după ce cei 22 de turiști din unitatea de cazare au luat masa.  Seara, aceștia au mâncat la cină o gustare rece formată din telemea, brânză în coajă de brad, slănină, jumări,un preparat mixt-grill, papanaşi, precum şi băuturi alcoolice.

Potrivit directorului DSVSA, Dorin Enache, în jurul orelor 2:30 doi medici oficiali din cadrul DSVSA Braşov s-au prezentat la pensiune, alertați prin 112, şi au efectuat un făcut un control de fond în urma căruia s-au constatat următoarele: 

  • din totalul turiştilor, șapte au prezentat un tablou clinic caracterizat printr-un sindrom diareeic însoţit de vărsături. Șase din turiştii bolnavi au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi au fost externaţi la ora 5:00, cu diagnosticul de dispepsie acută şi s-au reîntors la pensiune.
  • au fost verificate documentele însoţitoare la materiile prime existente în unitate, acestea au fost coroborate cu realitatea faptică din spaţiile de depozitare.
  • s-a verificat trasabilitatea de la materie primă la produsul finit.
  • s-au verificat carnetele de sănătate ale personalului propriu al pensiunii.
  • s-au prelevat probe din produsele alimentare existente în pensiune.

În urma controlului s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 2.400 lei pentru nerespectarea trasabilităţii şi etichetării. De asemenea, s-a reținut o cantitate de 52 kg carne şi produse din carne, brânzeturi şi alimente procesate, s-a dispus închiderea blocului alimentar în vederea igienizării, inclusiv a tuturor spaţiilor de depozitare pentru materii prime şi produse finite, s-a solicitat recontrolul stării de sănătate a personalului unităţii, în regim de urgenţă și s-au prelevat probe de apă şi probe de sanitaţie, după terminarea operaţiunilor de igenizare (ora 13 vineri 26.10.2018).

Luni Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat „Dr. Mihai Dumitru” Braşov va emite buletin de analiză pentru probele prelevate din pensiune. După evaluarea rezultatelor de laborator vom dispune măsuri complementare.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.