FOTO. Clopotele Bisericii Evanghelice din Sânpetru au amuțit. Pentru repararea lor a fost lansată o campanie de tip „dați un leu”

Multe decenii oamenii din Sânpetru erau obișnuiți ca în fiecare zi să audă clopotele de la Biserica Evanghelică din comună, inclusă pe lista monumentelor istorice. Acum, ei mai auzi o  dată pe săptămână unul dintre cele trei clopote, asta pentru că „sistemul de clopotare” al bisericii (compus din cele trei clopote și sistemul automatizat cu ajutorul căruia acestea sunt acționate) este stricat.  În turnul acestei biserici sunt trei clopote toate turnate în anul 1921, pentru că cele vechi au fost topite  în Primul Război Mondial, fiind folosite pentru producerea muniției. Acum, dintre cele trei clopote, mai este folosit cel mijlociu, dar și acesta numai o dată pe săptămână, nu zilnic, cum se întâmpla până în urmă cu doi ani.    

 „Petru repararea clopotelor și a sistemului automatizat este nevoie de aproximativ 18.000 de euro. Până acum am reușit să strângem în jur de 2.000 de euro”, a declarat parohul bisericii, Peter Klein, citat de Bună Ziua Brașov.

Pentru a obține banii necesari, preotul a solicitat sprijinul bisericii superioare, însă aceasta nu are fondurile necesare. A fost analizată și posibilitatea accesării fondurilor europene, însă ar dura foarte mult, mai ales că acum, la biserică se fac unele reparații printr-un program european. Preotul mai spune că a încercat să obțină bani de la unele asociații și fundații de peste hotare, dar încă nu a primit nici un răspuns pozitiv. În aceste condiții, acum, el încearcă să atragă donații. „Un mic pas în adunarea banilor îl reprezintă concertul pe care îl vom organiza în Biserică, în 14 iulie. Intrarea va fi liberă, dar se aşteaptă o contribuţie a fiecărui”, a declarat parohul. 
De asemenea, se pot face donații în contul Parohiei Evanghelice Sânpetru –  IBAN RO69 RZBR 0000 0600 0374 3157.  

  În ce stare este sistemul de clopotare  

  • Clopotul cel mare are aproximativ 800 de kilograme. Acum nu mai poate fi folosit pentru că o placă de oțel cu ajutorul căreia este fixat de „jug” este fisurată.
  • De la clopotul cel mic a căzut limba.
  • Clopotul mijlociu este folosit „pe cota de avarie”, pentru că limba este foarte uzată.
  • Sistemul automatizat, acesta a fost instalat în anul 1987, cu ajutorul sașilor plecați în străinătate. În timp, ceasul cu fiole de mercur s-a stricat, fiind montat ulterior altul electronic. Motoarele s-au mai stricat. De asemenea, defectă este și partea electronică.

Ce lucrări sunt necesare

  • Jugurile de oțel de la cele trei clopote trebuie înlocuite cu unele din lemn
  • La clopotul mare și la cel mijlociu este nevoie de limbi noi
  • Componentele electronice de la sistemul de acționare a clopotelor trebuie înlocuite. La motoare este nevoie de rebobinare
  • Scaunul pentru clopote (realizat din bârne de stejar) trebuie reparat. Problema este că va fi nevoie de bârne lungi de stejar, devenite o raritate.
  • Este nevoie de repoziţionarea clopotelor  

Conform calculelor preotului,  toate piesele costă în jur de 15.000 euro, iar pentru transportul  pieselor şi a meseriaşilor,  ar mai fi nevoie de 3.000 euro. Până acum s-au strâns aproximativ 2.000 de euro.     

 

1 Comentariu

  1. Dale încolo de clopote ! Rusu investește în 17.000 lei/ora pt concertul trupei Andre la sărbătoarea cu iz electoral pe bani contribuabilor ,sper că ia cîntat cu dedicație ‘mosule ce tînar ești ‘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.