Spitalul municipal Făgăraș și-a achiziționat roboți pentru combaterea infecțiilor nozocomiale. Doar două spitale din România mai au astfel de echipamente

Spitalul municipal din Făgăraș va lupta împotriva infecțiilor nozocomiale cu ajutorul a doi roboți care de ieri au fost puși în funcțiune. Astfel de echipamente, deși sunt foarte utile, se găsesc destul de rar în unitățile medicale din România, fiind prezente doar la alte două spitale din țară, iar acum și la Făgăraș. 

Potrivit managerilor spitalului, roboții, aduși din Statele Unite, au costat 2 milioane de lei și au fost achitați de Ministerul Sănătății (90%) și de Primăria Făgăraș (10%). 

,,Anul trecut am fost invitată în luna octombrie la o conferinţă de microbiologie care a avut loc la Sibiu. După ce am văzut prezentarea acestor roboţi, am trimis a doua zi directorul medical, la vremea respectivă dr. Mihaela Pandrea, să vadă şi dânsa roboţii şi după ce s-a întors am început imediat procedura de achiziţionare a lor. Primăria municipiului Făgăraş împreună cu Ministerul Sănătăţii au asigurat finanţarea integrală a acestora, spitalul nu a plătit nimic. Suntem interesaţi de acest program naţional de combatere a infecţiilor nozocomiale şi am considerat că trebuie să aducem la Făgăraş aceşti roboţi. Doar Spitalul Universitar din Bucureşti şi Institutul Matrius Nasta mai au aşa ceva, din toată ţara. Roboţii au fost produşi în SUA. Există o statistică ce arată că, numai în anul 2017, au cumpărat astfel de aparate 430 de spitale din Statele Unite ale Americii şi au fost sterilizate 6 milioane de încăperi. În acel an au fost distribuiţi în SUA peste 2.000 de roboţi. Sunt echipamente revoluţionare, performante şi ne bucurăm că am reuşit să le aducem la Făgăraş. Mulţumim pe această cale finanţatorilor, adică Primăriei Făgăraş şi Ministerului Sănătăţii. Ne dorim ca şi alte spitale din judeţul Braşov să îşi achiziţioneze astfel de aparate, de aceea fac o invitaţie către orice autoritate publică (Consiliul Judeţean, primării, spitale) să vină şi să vadă cum funcţionează aceste aparate”, a spus Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului municipal Făgăraș, citată de salutfagaras.ro. 

 

Managerul Spitalului, Persida Țâmboiu, spune că nu au existat situații tragice în unitatea medicală, din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale, însă se știe că există unele secții predispuse la astfel de situații, așa că roboții sunt mai mult decât bineveniți: „Secţiile cele mai predispuse la astfel de infecţiile sunt cele în care se intervine chirurgical, cum ar fi blocul operator, ATI, decţia de obstetrică-ginecologie; practic orice înseamnă incizii înseamnă un risc de expunere pentru pacient.”

Dr. Mircea Grapă, director medical:,,Din fericire, nu am avut infecţii legate de actul medical, nici în secţia de Chirurgie, nici la ATI. Noile aparate folosesc aceeaşi tehnologie pe care o folosim şi noi în sălile de operaţie, dar la alt nivel de performanţă. Roboţii fac dezinfecţia terminală, noi trebuie să facem curăţenie şi dezinfecţie în primele stadii, iar aparatele termină acest proces prin interceptarea ADN-ului microbilor, pe care astfel îi distruge: bacterii, spori viruşi.”

foto: salutfagaras.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.