Școlile din Brașov au cabinet medicale, dar personalul medical e insuficient. Sistemul este subfinanțat și nu permite angajări

Brașovul are cabinete școlare amenajate și dotate în unitățile de învățământ dar nu și suficient personal angajat, edilii arătând cu degetul, în acest caz, spre Guvern, care ar trebui să asigure bugetul pentru plata medicilor și asistenților din aceste cabinete, însă de ani bui subfinanțează aceste servicii. La Brașov, cabinetele medicale ale unităților de învățământ sunt gestionate de Direcția de Asistență Socială.



E nevoie de 98 de cadre medicale, există acum doar 76

Pentru a acoperi serviciile medicale din toate cabinetele școlare, Direcția de Asistență Socială ar trebui să aibă 98 de cadre medicale, respectiv 23 de doctori, 71 asistente și 3 asistente comunitare. Potrivit viceprimarului municipiului Brașov, Costel Mihai, „faptic avem 76 de cadre medicale acum, dintre care opt medici generaliști, trei medici stomatologi și 65 de asistente medicale“. Mai exact, în prezent, din 79 de unități de învățământ câte sunt în municipiul Brașov, 18 nu sunt deloc acoperite cu servicii medicale.

Primăria Brașov se plânge de subfinanțarea Ministerului Sănătății

Problema acoperirii cu servicii medicale a unităților de învățământ pleacă de fapt, de la Guvern, spun reprezentanții Municipalității, care arată că deși există o ordonanță care „pune în brațele“ administrațiilor locale aceste servicii, nu sunt transmise la nivel local și resursele financiare.

„Ordonanța de Urgență care ne-a pus în brațe această activitate spune clar că Ministerul Sănătății este cel care trebuie să ne asigure finațarea, prin direcțiile județene de sănătate. Ori acest lucru nu se întâmplă. În 2019, pentru cele 98 de posture de care avem nevoie să acoperim rețeaua școlară, avem nevoie de 9 milioane de lei numai pentru salarii, or noi am primit doar 6,5 milioane. Această sumă ajunge pentru angajații noștri de acum (76 de medici și asistente) numai până în luna octombrie“, a declarat viceprimarul Brașovului, Costel Mihai.  



Municipalitatea a făcut un mai multe adrese către Ministerul Sănătății, soliticând bugetarea posturilor de care este nevoie în învățământul obligatoriu. Ultima dintre acestea a fost transmisă pe 18 iulie, a precizat Costel Mihai.

„Am comunicat că în prezent, doar 80% dintre unitățile de învățământ sunt acoperite de servicii medicale. Ideal ar fi ca toate să aibă măcar un asistent medical. Ni s-a comunicat că nu sunt fonduri. Am verificat însă cum stau lucrurile în alte locuri din țară și am constatat că pentru aceleași solicitări au existat fonduri la Bacău sau la Cluj“, a mai spus viceprimarul Brașovului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.