Sistemul informatic din sănătate, în blocaj total. Declarație cinică a purtătorului de cuvânt al CNAS: „Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem“

Declarație cinică a purtătorului de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cea de-a 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu funcționează. Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat, pentru RFI, că „oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem.“
Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 
 
 


Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe ajung să fie trimiși acasă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, potrivit ministrului Sănătății, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, promite, la RFI, că „Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului“. Osmanovici mai spune însă că „Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem.“

 
Nu este singura declarație „de pomină“ a purtătorului de cuvânt al CNAS pe ziua de azi. Contactat în această dimineață de Europa FM pentru o explicație la faptul că sistemul electronic de sănătate este blocat pentru a 17-a zi consecutiv, Daniel Osmanovici a declarat că „sistemul funcționează dar este indisponibil“ și a lăsat să se înțeleagă că blocajele se produc și din cauza medicilor de familie care apasă de prea multe ori tastab ENTER, când fac operațiune. (Detalii AICI)
 


Sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate este blocat astăzi pentru a 17-a zi consecutiv. Medicii de familie spun că el este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că problemele ar fi început pe 5 iulie. Medicii de familie acuză faptul că „din cauza nefuncționării sistemului nu putem raporta serviciile efectuate în iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat să raporteze) deci nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum să facem la timp plata utilităților și taxelor pentru salariile angajaților.“



„Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF sa ne absolve de penalitățile de intarziere!? Sau mai bine nu, dacă își unesc forțele softurile astea două, ne dăm foc la valize…“, spune Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în care semnalau faptul că sistemul informatic este „în colaps total“. De atunci nu s-au produs prea multe schimbări în favoarea lor și a pacienților, cu sistemul electronic de sănătate. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.