Sistemul informatic de sănătate, blocat pentru a treia zi consecutiv. CNAS oprește complet platforma informatică, pentru verificări tehnice

Medicii reclamă că sistemul electronic PIAS al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu funcționează vineri, pentru a treia zi consecutiv. „A treia zi în care nu merg sistemele informatice. De astăzi dimineață nu putem folosi rețetele online, softurile merg cu mare deficultate, nu se validează serviciile“, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, care precizează că medicii riscă, în acest fel, să rămână cu srviciile nedecontate, iar pacienții să aștepte ore întregi la coadă. Surse din CNAS contactate de HotNews.ro susțin că „este vorba despre un timp mai mare de răspuns din cauza raportarilor la final de lună, care încarcă mult sistemul“.

 
„Începutul fiecărei noi luni calendaristice este în mod obişnuit o perioadă de maximă solicitare a PIAS, deoarece în acest interval peste activitatea zilnică uzuală de raportare on-line a serviciilor medicale acordate (peste 700.000/zi) se suprapun şi activităţi de raportare-validare în vederea decontării a întregii activităţi efectuate de furnizorii de servicii medicale în luna precedentă, în contract cu casele de asigurări de sănătate. În această lună, traficul de date a fost încărcat suplimentar din cauza recentelor modificări legislative referitoare la validarea calităţii de asigurat pentru anumite categorii de persoane (cele cu venituri din activităţi independente, etc.), izolat înregistrându-se, în intervalele orare de vârf, timpi mai lungi de răspuns din partea unor componente ale platformei informatice“, a precizat CNAS, într-un comunicat de presă. 
Funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) „va fi întreruptă programat în această noapte, între orele 21.00 – 3.00, pentru efectuarea de verificări tehnice, în urma semnalărilor unor furnizori de servicii medicale, referitoare la întâmpinarea de dificultăţi în efectuarea raportărilor on-line“, anunță CNAS.
 
Conducerea CNAS a fost avertizată de un an de problemele IT care au blocat emiterea rețetelor electronice

​Conducerea CNAS a fost avertizată încă din data de 25 mai 2017, cu mai bine de 3 luni înainte de arestarea lui Marian Burcea, președintele de atunci al Casei, că vor expira două contracte majore de mentenanță – cea la bazele de date Oracle și cea la SIPE (rețeta electronică) și că trebuie demarate procedurile de achiziție, potrivit unui document obținut de HotNews.ro și publicat pe data de 16 mai. 

Totuși, timp de un an, nu s-au făcut aceste achiziții, fapt care a blocat emiterea rețetelor electronice și a scos medicii în stradă. Oficialii CNAS spun că „situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității, dar nu doar președintii sunt responsabili, ci și alți directori, precum Liliana Maria Mihai, care este în continuare director general al Casei.

Contactat de HotNews.ro, Florin Ilia, președintele Siveco România a precizat că problemele apărute țin de expirarea a două mentenanțe: „cea a SIPE care a expirat la 1 mai 2018 și cea a bazelor de date Oracle care deservesc SIUI, SIPE, CEAS, care a expirat pe 30 martie 2018“, adică exact componentele despre care Comitetul director al CNAS a fost avertizat în urmă cu 1 an.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.