Administrația publică se întoarce în „epoca de piatră”. Guvernul interzice telefoanele de serviciu. Primarii reacționează

Asociația municipiilor din România și-a exprimat, printr-un comunicat de presă, „opoziția fermă” față de ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul intenționează să blocheze ocuparea posturilor vacante în sistemul bugetar, dar și să interzică administrațiilor publice să mai cumpere servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat.



„Pentru prima oară, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, a fost recunoscut în mod real dreptul autorităților locale de a stabili și implementa propria politică de personal, ținând cont de realitățile sociale și de planurile de dezvoltare locală. Renunțarea la acest principiu, la numai doi ani de la statuarea lui legală, nu este oportun. Cele mai multe municipii au trecut în ultimii doi ani de la apariția legii salarizării printr-un amplu proces de restructurare a schemelor de personal, de reașezare a atribuțiilor în cadrul unor structuri organizatorice mai suple în primării si în instituțiile publice locale. Blocarea angajărilor în administrația publică locală ar reprezenta doar o măsură arbitrară, de natură să îngreuneze activitatea administrației locale, atât de grea încercată de continua «reformă fiscală și bugetară»”, se arată în comunicat.

Totodată, primarii susțin că prin proiectul Ordonanței de Urgență se încalcă principiul autonomiei locale, având în vedere că Ministerul Finanțelor Publice propune interdicția de a achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică.



„Vă comunicăm că telefonia mobilă asigură un contact direct al serviciilor publice cu cetățeanul: nici nu putem să ne închipuim servicii publice locale de calitate fără internet și telefonie mobilă. Polițiștii locali, inspectorii din cadrul serviciilor de administrare a domeniului public (parcări, pază), personalul din sfera serviciilor de utilități publice, asistenții sociali care pătrund în zone rău famate, utilizează telefonia mobilă și aplicații mobile pentru furnizarea unor servicii de calitate și pentru propria siguranță”, spun primarii. 



Primarii cer Guvernului să își respecte promisiunile 

În schimb, primarii din asociație spun că așteptă de la Guvernul României măsuri reale de modernizare a administrației. „Adoptarea Codului Finanțelor Publice Locale și stabilirea cotelor din impozitul pe venit ce revin UAT-urilor, asigurând astfel predictibilitatea bugetelor ce revin serviciilor publice locale (apă, canalizare, salubritate, transport public local, iluminat, investiţii în școli, creșe, grădinițe și spitale, drumuri)”, au propus primarii.



De asemenea ei cer respectarea obligației asumate prin Programul de Guvernare, de a suporta integral de la bugetul de stat, cheltuielile cu asistența socială.

O altă propunere a primarilor este transparentizarea activității ANAF și crearea posibilității ca APL să aibă acces permanent la informațiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale: „Reglementarea legală a obligației MFP prin DGFPL de a transmite trimestrial, către toate UAT-urile, informații privind încasările totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei UAT, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici și mijlocii, cât și de contribuabilii mari administrați în prezent de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”. 



Nu în ultimul rând, edilii cer adoptarea de urgență a rectificării bugetare și acordarea către UAT-uri a sumelor din ce li se cuvin, conform cotelor prevăzute în Legea bugetului de stat.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.