Construirea noii Unități de Primiri Urgențe din Spitalul Județean Brașov, din amânare în amânare. Lucrările ar trebui să fie gata la sfârșitul anului viitor

După ce 16 aprilie 2019, în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Brașov a fost anunțat faptul că a fost semnat contractul pentru construirea noii Unități de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov, iar finalul lunii aprilie ar fi trebuit să se emită și ordinul de începere a lucrărilor, șantierul a încremenit. 

16 aprilie 2019: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a venit la Brașov pentru a anunța începerea lucrărilor la noua Unitate de Primiri Urgențe

În acest moment, potrivit managerului  Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Călin Cobelschi (foto jos)  proiectul este în stadiul de fașă, de morulă, dacă e să mă exprim din punct de vedere ginecologic. Este la început. A fost făcută subzidirea și de acum încolo așteptăm să înceapă lucrările și să vedem cum se ridică această construcție din pământ. Conform ultimului aviz de șantier, data începerii lucrărilor este 14 iulie. Inițial, ar fi trebuit ca lucrările să înceapă în luna martie a acestu an.  În 9 august a fost organizat un comitet de lucru, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai constructorului și ni s-a spus că din 19 august încep lucrările. Termenul de finalizare proiectului este luna decembrie a anului 2020.  Este vorba de un proiect finanțat de Banca Mondială, astfel că în cazul acestei investiții noi suntem simpli observatori”

 

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Brașov,  Adrian Veștea,  a reamintit că anul trecut, administrația județeană a elaborat anul proiectul tehnic și toate lucrările premergătoare ce îi reveneau, respectiv demolarea unor anexe.  „Într-un an jumătate se poate realiza acest obiectiv, având în vedere că este o clădire cu parter și un etaj”, consideră Adrian Veștea. 

Explicația Ministerului Sănătății pentru întârzierea lucrărilor 

De cealaltă parte,  din precizările oferite brasovmetropolitan.ro de către Ministerul Sănătății la începutul lunii iulie, întârzierea de până la acel moment ar fi fost cauzată de o serie de încurcături birocratice și nu numai, care țin de documentațiile investiției, împărțite între SCJU Brașov și minister.

 

La momentul respectiv, reprezentanții ministerului au precizat că după semnarea contractului cu constructorul și vizionarea locului unde se va face extinderea,  s-a constatat faptul că proiectul tehnic nu conţine detalii cu privire la executarea subzidirii fundaţiilor existente ale clădirii lângă care se va construi UPU.  De aceea, firma constructoare a preluat amplasamentul, însă cu mențiunea de a clarifica tehnologia de executare a lucrărilor suplimentare, prin emiterea unei dispoziţii de şantier, vizată de expert tehnic şi verificator de proiecte atestat. 

În acest moment, UPU funcționează în fosta policlinică spitalului, însă spațiul este mult prea mic. Aici au fost amenajate fluxuri pentru pacienți, însă nu există un spațiu pentru aparținători, astfel că puținele locuri din holul principal sunt împărțite de bolnavi și de cei care au venit cu ei la spital. Unitatea a fost amenajată provizoriu în această clădire în anul 2017, când a început reabilitarea Corpului B al Spitalului Județean Brașov. 

 

Noua a clădire a UPU, care are termen de finalizare 31 decembrie 2020, va avea o suprafaţă de aproximativ 1.800 mp, însemnând subsol şi parter, iar accesul nu se va mai face pe la intrarea în fostul Triaj. Pentru serviciile medicale, va fi alocată o suprafaţă de aproximativ 1.200 mp, restul spaţiului urmând a fi alocat pentru alte funcţiuni. Proiectul este implementat de Ministerul Sănătății, cu finanțare de la Banca Mondială, valoarea investiției fiind de 11,412 milioane lei cu TVA,  constructor fiind SC General Service Grup 98 SRL. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.