FOTO&VIDEO. Polițistul german de origine brașoveană, care i-a ajutat pe românii din Diaspora să voteze la Munchen, a primit azi premiul „Pro Urbe“ la Brașov

La sfârșitul lunii mai, Consiliul Județean Brașov a decis să îl premieze pe polițistul german născut în județul Brașov, care a intervenit în ziua alegerilor europarlamentare, la Munchen, pentru a calma situația și a-i ajuta pe ctățenii români adunați în fața consulatului, să ajungă să voteze, deși organizarea scrutinului în acest oraș aproape că i-a blocat să-și exercite dreptul legal. Azi, Martim Markel, polițistul german născut la Brașov a ajuns să-și ridice premiul simbolic oferit de Consiliul Județean Brașov și de ATOP.

Vizibil emoționat să fie la Brașov și să primească această distincție, Martin a spus, citind un mesaj pe care împreună cu soția sa, româncă din Viscri, l-a scris pe telefon: 

„Vreau să mulțumesc tuturor pentru această distincție, înseamnă enorm de mult pentru mine să fiu aici, în orașul meu natal. Aș dori, de asemenea, să adresez un mare MULȚUMESC cetățenilor români care în ziua alegerilor au fost la Munchen, pentru amabilitatea și înțelegerea lor, care au făcut să avem o intervenție mai ușoară în acea zi“

Distincția i-a fost înmânată de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care spune să a vrut să mulțumească pentru modul în care a înțeles să intervină în ziua alegerilor, la Munchen, pentru a se asigura că un număr cât mai mare de români își exercită dreptul legal la vot. 

„În România, în ultima perioadă sunt tot felul de evenimente, în care instituțiile statului în prim-plan pentru evenimentele negative, dar dumneavoastră ați reușit să scoateți în față și momente frumoase. Cred că sunt multe instituții ale statului care își fac treaba, si aici și în alte părți, de aceea vă felicit și vă mulțumesc că ați demonstrat asta. Momentul din 26 mai a fost unul care m-a emoționat și pe mine și mi-am dat seama că deși plecat de mulți ani din România, simțiți și gândiți încă românește“, a spus Adrian Veștea, președintele CJ Brașov. 

„În acea zi, a fost o situație pe care statul român nu a gestionat-o chiar bine și s-au creat unele tensiuni în străinătate, dar efortul lui Martin este un exemplu pentru modul în care trebuie să ne comportăm cu toții în viața de zi cu zi, în timpul serviciului și în afara lui“, a mai spus Adrian Veștea.

 

 

Pe 26 mai, tot parcursul zilei alegerilor, cât în fața secției din Munchen a fost în permanență aglomerație de români care și-au dorit să voteze, polițistul Martin Markel  a comunicat cu alegătorii în limba română, iar seara, alături de colegii săi, au instalat un gard în fața consulatului, încercând să prindă un număr cât mai mare de oameni dintre cei care urmau să voteze.

La finalul zilei, polițistul a fost surprins de mai mulți români, izbucnind în plâns când oamenii i-au aplaudat pe polițiștii germani și le-au mulțumit pentru ajutorul acordat.

 

Polițistul de origine română din Munchen s-a născut la Brașov în 1988 și a locuit la Viscri. La doi ani, el a emigrat cu familia în Germania, stabilindu-se la Nurnberg. Familia lui a emigrat după Revoluţie, pentru că tatăl şi-a dorit „mai multă democraţie şi mai puţină corupţie“. De atunci însă, au venit de mai multe ori în vizită în locurile natale.

Martin urmat școala de ofițeri de la Nurnberg și a intrat apoi în poliția bazarevă. În prezent, el este căsătorit cu o româncă, tot din Viscri, pe care o cunoaște din copilărie.  „Eu ajung în România o dată sau de două ori pe an. Sunt căsătorit cu prietena mea din copilărie. Ea e din Viscri. La nunta noastră, din 2014, mulţi dintre colegii germani din Poliţie au ajuns să cunoască acest loc din Transilvania. S-au întors apoi cu familiile lor în vacanţe”, mai spune omul care a intrat în poliţie în 2007, ca apoi să intre în Forţele Speciale Bavareze. Martin povesteşte că simte de ani buni nevoia să se întoarcă în ţară, mai ales că şi sora lui, alături de soţ şi copii, s-a mutat la Viscri, dar „acest vis va mai trebui să aştepte o vreme“

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.