În locul actualelor platforme de gunoi, Brașovul ar putea avea 420 de eco-insule. Pentru cumpărarea lor, Primăria este dispusă să plătească cel mult 64 milioane lei

Municipalitatea brașoveană ia în calcul să înlocuiască actualele patforme deșeuri cu insule ecologice asemănătoare celor experimentale din Valea Cetății și cartierul Scriitorilor.



Pentru cumpărarea acestora, Primăria Brașov a lansat o licitație pentru semnarea unui acord cadru pe patru ani, valoarea totală a contractului fiind cuprinsă între 435.000 lei, fără TVA, şi 64.150.000 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local. În anunțul licitației se arată că se va cumpăra minim o eco-insulă şi maxim 420 de bucăţi.  

Conform anunțului licitației, în fiecare an sau ori de câte ori este nevoie, se vor încheia contracte subsecvente cu o valoare maximă de 20.000.000 lei, fără TVA.  



 Pentru schimbarea actualelor platforme de gunoi se vor cumpăra trei tipuri de eco-insule informatizate:   

  • Cu opt guri de încărcare, dintre care cinci pentru deşeuri reciclabile şi trei pentru deșeuri menajere.
  • Cu  şase guri  de încărcare, dintre care patru  destinate deșeurilor reciclabile și  două gunoiului menajer.
  • Cu cinci guri de încărcare, dintre care patru pentru deşeuri reciclabile şi una pentru deşeuri menajer. 

 Insulele vor fi unele „inteligente”, fiind dotate cu  cititor de coduri QR (pentru scanarea codurilor de pe sacii menajeri), sistem de deschidere automată a gurilor, senzor pentru transmiterea nivelului de umplere a containerelor, sistem de cântărire a deșeurilor și echipamente electronice pentru transmiterea datelor către server (nivelul de încărcare, ora și data la care au fost golite containerele). 



De asemenea, eco-insulele vor fi dotate cu panouri fotovoltaice, iar pereții exteriori vor fi personalizați, pentru a se „încadra în peisaj”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.