Mircea Sevaciuc, primul președinte al Asociației „15 noiembrie 1987“, a pierdut lupta cu boala

DIGITAL CAMERA

Mircea Sevaciuc, primul preşedinte al Asociaţiei ,,15 Noiembrie 87”,    fost deţinut politic şi membru fondator al Mişcării „15 Noiembrie”, precum şi fondator al ziarului ,,15 Noiembrie 87”, iniţiator al primei întâlniri a Rezistenţei Române de la Braşov, din septembrie 1990, Mircea Sevaciuc a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. 

Marţi, la ora 16.30, va avea loc priveghiul, la camera rece de la Biserica din Triaj, iar înmormântarea va avea loc miercuri, la 13.30, la cimitirul aceleiaşi biserici.

Mircea Sevaciuc a fost unul dintre cei 61 de novembişti judecaţi şi condamnaţi pentru că au avut curajul să strige în stradă, în plină dictură, „Jos Ceauşescu! Jos Comunismul!”. Acestea au fost primele lozinci anticomuniste care s-au auzit la Braşov, cu doi ani înainte de căderea regimului Ceauşescu.

 Doi ani mai târziu, la 15 noiembrie1 990, Mircea Sevaciuc a devenit unul dintre semnatarii „Proclamației de la Brașov“. 

Pe data de 15 noiembrie 1987, muncitorii uzinei de autocamioane Steagu Roşu au ieşit în stradă, pentru a protesta, pentru că oamenii nu mai suportau foamea, frigul din case şi întunericul. În scurtă vreme, pe strazile Braşovului, în zi de vot, stegarilor revoltaţi li s-au alăturat alţi 10.000 de braşoveni. Toţi au strigat în centrul oraşului împotriva comuniştilor. Au dat foc portretului lui Ceauşescu şi au aruncat în stradă, pe ferestre, bunătăţile descoperite în depozitele cantinei judeţenei PCR. Zile în şir, apoi, zeci de muncitori, consideraţi capii revoltei, au fost anchetaţi şi torturaţi de Securitate. Li s-a înscenat un proces şi au fost condamnaţi şi deportaţi. 

Procesul manifestanţilor arestaţi în 15, 16 şi 17 noiembrie s-a desfășurat în clubul uzinei, finalizându-se cu condamnarea celor arestați, la închisoare pe perioade între șase luni și 3 ani. Mircea Sevaciua a fost unul dintre cei care au fost condamnați la un an și șase  luni și închisoare. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.