Cele două ziduri de sprijin de pe Calea Poienii intră în reparații de urgență, la 2 ani de când SVSU a constatat deficiențe serioase la structura de rezistență

De azi încep lucrarile de intervenție de urgenţă pentru consolidare zidului de sprijin de pe Calea Poienii, la intersecția cu str. Spatar Milescu, executate de firma GEOSOND SA. Valoarea contractului este de 572.765,07 lei fără TVA, în care este inclus, pe lângă lucrări, și eleborarea proiectului tehnic, anunță Primăria Brașov.



La zidul de sprijin de la intersecția Calea Poienii cu str. Spătar Milescu e vor executa următoarele lucrări:

a) dezafectarea parapetului pietonal existent;
b) executarea de micropiloţi autoforanţi şi ancore autoforante injectate în partea superioară a zidului;
c) demolarea părţii superiore a zidului;
d) grindă din beton armat la partea superioară a zidului;
e) executarea de drenuri forate şi decolmatarea barbacanelor; f) reparaţii la zidul de sprijin cca 50% din suprafaţă.
Durata estimată a lucrărilor este de 20 de zile, dar depinde și de condițiile meteo.



După finalizarea acestor lucrări, vor începe cele pentru punerea în siguranţă de urgenţă, consolidare zid de sprijin pe  Calea Poienii, intersecție cu str. Crişan, executate de tot de firma GEOSOND SA. Valoarea contractului este de 1.154.733,48 lei fără TVA, în care este inclus, pe lângă lucrări, și eleborarea proiectului tehnic.

Se vor executa următoarele lucrări:

a) dezafectarea parapetului existent;
b) execuţia de micropiloţi autoforanţi şi ancore autoforante injectate în partea superioară a zidului;
c) execuţia de ancore autoforante injectate în zona centrală a zidului;
d) demolarea părţii superiore a zidului;
e) grindă din beton armat la partea superioară a zidului 80 x0,6×1,5m;
f) executarea de drenuri forate şi decolmatarea barbacanelor;
g) reparaţii la zidul de sprijin cca 50% din suprafaţă. Durata estimată a lucrărilor este de 90 de zile, dar depinde și de condițiile meteo. În funcție de derularea lucrărilor, se vor introduce și restricționări de trafic pe anumite porțiuni.



La zidurile de sprijin de pe Calea Poienii, problemele au apărut încă din 2017, când s-au constatat că structura de rezistenţă a acestora este afectată de unele fisuri apărute în construcţie.

 

Încă de atunci, Serviciul Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a cerut o expertiză pentru zidul de spreijin de la intersecţia cu strada Spătar Milescu – Warthe, după ce a sesizat că pe o lungime de 60 de metri şi o înălţime de 7 metri există fisuri pronunţate în peretele zidăriei din piatră cioplită, iar în unele porţiuni s-a şi deplasat construcţia.

La intersecţia cu strada Crişan, problemele la zidul de sprijin, similare cu cele de la intersecţia cu strada Spătar Nicolae Milescu, au fost descoperite la începutul anului 2018. Din constatările făcute atunci de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia Locală, în cazul acestui zid de sprijin, o porţiune de 25 de centimetri din partea superioară s-a deplasat şi riscă să cadă. Pentru această zonă, SVSU a recomandat, pe lângă o consolidare a zidului, şi înlocuirea balustradei degradate din beton, precum şi realizarea unui sistem de colectare a apelor de ploaie.
În plus, pentru această zonă s-ar impune şi un sistem de drenaj în spatele zidului de sprijin.

Expertizele au fost întocmite printr-un contract cu Universitatea „Transilvania“.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.