Investitorii turci, interesați de Spitalul Regional și aeroport. În Brașov s-ar putea deschide și un consulat onorific al Turciei

Excelența Sa, doamna Ambasador al Turciei la București, Fusun Aramaz, împreună cu Consiliul de Conducere al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) s-a întâlnit astăzi cu prefectul Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, primarul George Scripcaru și președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea, în cadrul unei vizite oficiale pe care delegația turcă o efectuează în aceste zile în județele Brașov, Sibiu și Prahova.

Ținta delegației turce este de a dezvolta noi relații, în special de ordin economic, cu partenerii români, iar discuțiile s-au axat pe câteva subiecte principale, în domenii în care turcii pot aduce expertiză sau ajutor. Președintele TIAD, Guven Gungor, a afirmat că „România este un partener stabil, sigur și pe termen lung pentru Turcia“, iar asociația pe care o conduce promovează în mod repetat țara noastră în cadrul unor târguri și expoziții, pentru că „România este cea mai potrivită destinație din Europa pentru oamenii de afaceri turci cu potențial de a investi în afara țării“.

În acest context, în urma prezentării amănunțite a proiectului Aeroportului Brașov – care, potrivit președintelui Consiliului Județean, Adrian Veștea, va fi 90% gata la sfârșitul anului viitor – Guven Gungor a promis că se va implica personal pentru a convinge Turkish Airlines de oportunitatea de a deschide linii regulate între Brașov și aeroporturi din Turcia, odată ce aeroportul Brașov va fi operațional. Turkish Airlines este compania de stat a Turciei și este considerată cea mai mare companie aviatică națională din lume, cu zboruri de pasageri în 315 destinații din 126 de țări, și 82 de destinații de transport cargo. Turkish Airlines este și liderul mondial pentru cele mai multe zboruri operate de pe un singur aeroport  – aeroportul Ataturk din Istanbul. Potrivit președintelui TIAD, Brașovul ar fi cu atât mai atractiv pentru compania aviatică din Turcia cu cât aceasta își dorește o mărire a numărului de zboruri către România, iar aeroportul Otopeni nu a răspuns favorabil ultimei solicitări din partea companiei.

Și proiectul Spitalului Regional Brașov este de interes pentru partea turcă, implicată în prezent în proiectul construcției unui spital regional la Constanța. Potrivit oficialilor turci, modelul lor de administrare a spitalelor este ușor diferit de cel din România, dar s-a dovedit foarte eficient. Fiind vorba de un parteneriat public-privat, model care se dorește a fi implementat și în cazul Brașovului, în proiectul derulat împreună cu BERD și Ministerul Sănătății, oficialii turci le-au adresat invitația oficialilor români să viziteze un astfel de spital din Turcia, pentru a vedea exact cum funcționează sistemul. De asemenea, dată fiind experiența în domeniu, oamenii de afaceri turci ar putea fi interesați să se implice în fazele ulterioare ale proeictului de la Brașov.

„Mă bucur că noul ambasador al Turciei în România a venit la Brașov într-un timp atât de scurt de la numire. Comunitatea de afaceri turcească din România este importantă, noi trebuie să fructificăm aceste oportunități și pentru Brașov este important acest lucru. În Brașov există deja o comunitate turcă de afaceri importantă și puternică din punct de vedere economic. Am abordat teme de interes public pentru municipiul și județul Brașov, din punct de vedere investițional, și mai ales pe componenta de servicii medicale, deosebit de importantă pentru noi. Serviciile de sănătate turcești sunt de un nivel foarte înalt, activitatea medicală din Turcia este de top și cred că putem prelua formule care pot fi implementate în țară și mai ales la Brașov, în proiectul Spitalului Regional. De altfel, acest proiect este gândit într-o structură pe model turcesc de către specialiștii BERD, care implică Ministerul Sănătății, autoritatea publică locală și județeană și investitorul privat care va construi, pentru ca apoi spitalul să fie pusă în funcțiune ca facilitate publică, dar la un nivel de dotare mult mai înalt decât celelalte spitale din România. Am discutat aceste aspecte cu doamna ambasador și comunitatea de afaceri turcă și cred că invitația de a vizita un astfel de spital din Turcia este o oportunitate pentru proiectul nostru“, a spus primarul George Scripcaru.

Totodată, cele două părți au discutat, la propunerea oficialilor turci și despre un protocol de înfrățire între municipiul Brașov și un oraș din Turcia, propunerea oficialilor turci fiind orașul Bursa, considerat foarte asemănător cu Brașov, atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere administrativ sau turistic, acesta având inclusiv domeniu schiabil. „Vom face imediat pașii necesari în acest sens“, a declarat edilul Brașovului, care le-a propus oficialilor turci deschiderea unui consulat onorific al Turciei la Brașov.

„Relațile comerciale dintre Turcia și România prezintă cifre satisfăcătoare, chiar dacă nu am atins încă ținta de 10 miliarde de dolari pe care ne-am propus-o. Ținta noastră este să dezvoltăm relațiile pe fiecare segment posibil, iar guvernul turc, ca și guvernul român, sprijină orice activitate care să ducă la atingerea acestei ținte. Noi (ambasada și TIAD, n.n.) sprijinim și îndrumăm oamenii de afaceri turci să investească în România și în special în Brașov. Ieri am văzut orașul, a fost foarte plăcută această plimbare și doresc să felicit administrația locală că îl mențin atât de frumos, curat și plăcut“, a spus doamna ambasador Fusun Aramaz, care a promis că va urmări îndeaproape toate subiectele discutate la Brașov și va aduce aceste proiecte în discuție inclusiv la întâlnirea interguvernamentală de la Ankara, care va avea loc zilele viitoare și va viza colaborarea viitoare dintre România și Turcia.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.