Transformarea clădirii Olimpia în Muzeul Sportului Brașovean, întârziată din cauza birocrației. Muzeul Județean de Istorie nu renunță la proiect

După ce a preluat Clădirea Olimpia în anul 2017, conducerea Muzeului Județean de Istorie anunța că în anul 2018 are în plan deschiderea unui muzeul al sportului brașovean în clădire. Nu s-a întâmplat. Miercuri, directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene a explicat și de ce.



„La Olimpia nu sunt probleme grave. Structura de rezistenţă este bună. Este nevoie de lucrări de mică anvergură. Trebuie să înlocuim nişte ferestre, nişte uşi şi, în România, pentru a face acest lucru ai nevoie de ştampile şi de expertize. Pentru a schimba o fereastră trebuie să aştepţi şase luni după o ştampilă. Astea sunt procedurile în România, cu termene şi «para-termene». Vrem să amenajăm mansarda, unde avem în plan să facem un spaţiu funcţional. De asemenea, vream să amenajăm terasele, unde se pot amenaja ateliere. Având o extindere a spaţiului, având o moştenire într-o stare deplorabilă în ceea ce priveşte instalaţiile, nu am putut să facem reparaţiile şi investiţiile fără a avea o documentaţie stufoasă pe diverse domenii, începând de la structura de rezistenţă, până la confirmarea că ceva trebuie schimbat. În plus, fiecare documentaţie are nevoie de zeci de avize, pe care trebuie să le aştepţi”, a declarat Pepene. 

Reprezentantul Muzeului Județean de Istorie a precizat că luna aceasta ar trebui să primească expertizele de la o firmă de specialitate. „Au întârziat foarte mult. I-am înţeles, pentru că au aşteptat zeci de avize, începând de la cele de la Ministerul Culturii, unde lucrurile au mers mai repede, până la toate companiile sunt implicate într-o clădire pe care apoi o foloseşti 100% cu destinaţie publică”, a mai spus directorul muzeului.



Acesta a mai spus amenajarea Clădirii Olimpia nu presupune costuri foarte mari, iar asigurarea finanțării nu reprezintă o mare problemă. „Noi am amenajat în regie proprie o încăpere, care arată ca nouă. Amenajarea a costat mai puţin de 10.000 lei”, a explicat Pepene. 



Directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov estimează că Muzeului Sportului Brașovean va fi inaugurat anul viitor. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.