Cad capete după ce un urs a fost accidentat și lăsat sa agonizeze pe marginea drumului. Prefectul de Harghita va fi demis

Ministrul de Interne a anunțat că îl va demite pe prefectul judetului Harghita, Andrei Jean-Adrian, după ce un urs a fost lovit sâmbătă seara de o mașină la ieșirea din localitatea Praid și a agonizat toată noaptea pe marginea drumului, până s-a interventit pentru tranchilizarea sa și apoi pentru eutanasiere.„A fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale, mai anunță MAI.Jandarmii au făcut dispozitiv de pază în jurul animalului ca să se asigure că nu va ataca pe nimeni, deși au constatat că ursul are membrele fracturate. Au chemat un veterinar care n-avea însă tranchilizant.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători, duminică la prânz. 

„Sunt absolut revoltat, autorităţile locale aveau tot ce trebuia legal astfel încât să îl tranchilizeze, să facă raport privind starea de sănătate, să vadă dacă se mai poate reabilita, recupera. În cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea fără să intervină”, a declarat la Digi24 ministrul Mediului.

Lipsa de reacție a autorităților a împiedicat și Asociația Milioane de Prieteni să intervină. Reprezentanții asociației au precizat ca nu au fost anunțați de această situație de nici o autoritate. Pe de alta parte,  ei au subliniat faptul că nu pot interveni pentru salvarea animalelor sălbatice fără a avea o autorizație de la Ministerul Mediului. Totodată,  Asociația Milioane de Prieteni a menționat că,  la un moment dat, li s-a comunicat faptul că ursul este într-o stare gravă și ca nu mai poate fi salvat.  

1 Comentariu

  1. Este foarte dureros și frustrant sa vezi acele imagini. Dar este și mai dureros și frustrant sa asiști la neputința, lipsa de organizare,incompetenta, lipsa de responsabilitate,etc;etc;etc.In anul 2019, este umilitor Domnilor,ce se întâmpla in România.RUSINE!!!!!!. Veterinar sa nu ai in dotare necesarul pentru o asemenea intervenție???!!!!!! Mi-as dori din tot sufletul sa-i privesc in ochi pe cei care au hotărât sa fie împușcată acea ființa nevinovata.Acea ființa a murit cu demnitate privind in ochi pe cel care a apăsat pe trăgaci. Demnitate care lipsește cu desăvârșire tuturor celor care au hotărât destinul acelei ființe.Cu siguranța cineva acolo SUS va sti ce sa facă cu sufletele voastre negre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.