Bărbat mutilat de o petardă, la Brașov. Dr. Dan Grigorescu, Spitalul Județean: „Utilizarea acestor pocnitori de mizerie ar trebui interzisă pentru publicul larg“

Pe ambalajul petardelor ar trebui să apară avertismentul că pot produce mutilări, la fel cum ambalajele pachetelor de țigări sunt marcate cu avertismente în legătură cu riscurile pentru sănătate la care se expun fumătorii, afirmă medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean din Brașov și unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi plasticieni din România. Medicul brașovean face de asemenea apel ca utilizarea „acestor pocnitori de mizerie” să fie interzisă pentru publicul larg. 
 Apelul său vine după ce în această săptămână la Secția de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a spitalului a fost internat primul pacient din acest „sezon“ accidentat grav la o mână, de o petardă. Bărbatul a venit cu două degete grav afectate de explozia petardei.  „La noi, la Brașov, tocmai s-a internat primul petardat rămas în viață din acest «sezon». E deja operat.“, a amintit dr. Grigorescu, 
 
 Dr. Dan Grigorescu spune că „la fel ca pe pachetele de țigări, așa ceva (un averitsment, n.n) ar trebui să se găsească pe ambalajul petardelor! Pe cine ar deranja oare?“, se întreabă medicul brașovean.
 
 
El subliniază și faptul că utilizarea „acestor pocnitori de mizerie“ ar trebui interzisă pentru publicul larg: „Legiutori mari și mici! Interziceți naibii utilizarea de către cei din publicul larg a acestor pocnitori de mizerie. Dar definitiv! Că nu s-o face gaură-n cer! Și nici în buzunarul comercianților de ocazie!”
 
„Comemorez (că de aniversat nici nu poate fi vorba!) împlinirea unui cincinal de când încerc, la fiecare sfârșit de an, să atrag atenția în spațiul public asupra riscului pe care și-l asumă (mai ales ignorându-l!) cei care, utilizând petarde, își mutilează mâinile. Uite că anul ăsta ‘realitatea bate filmul’ în cazul recent sinucisului care a încercat (sunt sigur că involuntar) să devină primul înghițitor (și stingător) de petarde din lume rămas în viață după o asemenea tentativă. I-a rămas totuși doar satisfacția (sic!!!) de a fi primul care încearcă la nivel mondial o astfel de aroganță care incumbă o astfel de maximă ignoranță”, spune șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean din Brașov. 
Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, a reușit să amenajeze, în secția pe care o conduce, prima unitate funcțională de arși înființată în țară după Colectiv, cu un sector pentru mari arși care are două paturi perfect izolate, fiecare în câte un salon dedicat.
 
Dotările din acest sector au fost cumpărate dintr-o importantă sponsorizare primită inițial de medic, completată ulterior cu alte două, mai mici. Sectorul pentru mari arși de la Brașov este funcțional de la începutul acestui an. Anterior, în România existau, pentru pacienții cu arsuri grave, 11 paturi performante la Spitalul de Arși și Spitalul Floreasca din București, însă, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, acestea nu sunt paturi de siguranță pentru mari arși.
 În toamna acestui an au fost inaugurate, la Timișoara și Iași, două unități funcționale pentru mari arși, care au, în total, 10 paturi. Alături de unitatea de la Brașov, acestea sunt cele mai performante structuri pentru pacienții arși grav din România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.