Brașoveanca Nicoleta Țînț este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Nicoleta Margareta Ţînţ a fost aleasă, la 18 decembrie 2019, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, conform unui comunicat transmis AGERPRES de CSM.



Judecătoarea Nicoleta Țînț este considerată o apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Margareta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017. 

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că votul a fost unul zdrobitor – 15 – 4. Aceasta, în condițiile în care săptămâna trecută a existat paritate de voturi în cazul judecătoarei Nicoleta Țînț – au existat 9 voturi pentru și nouă împotriva alegerii acesteia, iar un vot, cel al ministrului Justiției, membru de drept al CSM, a fost nul.

Cine este Nicoleta Margareta Țînț

Nicoleta Margareta Ţînţ s-a născut la 30 ianuarie 1974. A absolvit cursurile Liceului Pedagogic „Andrei Mureşanu“ din Braşov (1993) şi ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1997). Tot la Facultatea de Drept a urmat cursurile postuniversitare în materia „Ştiinţe penale.



Criminalistică“, absolvite în 2002. A mai urmat diverse seminarii de formare profesională organizate de Institutul Naţional al Magistraturii, stagii de formare în cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri, în domeniile Deontologie profesională şi Drepturile Omului (2005-2007) şi în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, în domeniile Cooperarea judiciară internaţionale în materie penală (2007) şi Management judiciar în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale“ (2014), precum şi cursurile „Introducere în managementul şi optimizarea activităţii instanţei prin folosirea indicatorilor de performanţă“, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în colaborare cu East-West Management Institute (2012) şi „Managementul proiectelor cu finanţare europeană“, organizat de către Curtea de Apel Craiova în parteneriat cu European Training Centre Copenhagen (2013), conform CV-urilor publicate pe site-urile https://profesionisti.juridice.ro şi www.universuljuridic.ro.



Şi-a început cariera de judecător în 1997 la Judecătoria Braşov, iar de la 1 octombrie 2002 a fost judecător la Tribunalul Braşov. O lună mai târziu a fost desemnată ca vicepreşedinte al aceluiaşi tribunal, funcţie deţinută până în februarie 2006. Din 15 februarie 2006 a fost judecător la Secţia penală din cadrul Curţii de Apel Braşov. În cadrul acestei instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte delegat (29 mai 2012 – 14 iulie 2013) şi de preşedinte, de la 15 iulie 2013.

A mai deţinut calitatea de membru în Grupul de lucru pentru analizarea propunerilor de modificare şi completare a Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, constituit de Consiliul Superior al Magistraturii (noiembrie 2014 – octombrie 2015). Din februarie 2016, a fost membru în Grupul de lucru constituit în vederea stabilirii gradelor de complexitate de Consiliul Superior al Magistraturii, iar din aprilie 2016 – membru în Grupul de lucru pentru analizarea propunerilor de modificare şi completare a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin HCSM nr.320/2006, constituit de Consiliul Superior al Magistraturii, conform surselor amintite.



La 10 decembrie 2019, judecătoarea Nicoleta Margareta Ţînţ a fost desemnată, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.