Documentarul „Colectiv”, în cinematografele româneşti din 28 februarie 2020

foto: radioromaniacultural.ro

Documentarul „Colectiv“ va avea premiera în cinematografele din România în februarie 2020, după ce filmul lui Alexander Nanau a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei, iar apoi a fost prezentat la Toronto IFF şi la Zurich. 

Filmul este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toţi o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine uşor de manipulat şi de minţit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înţeleg mai bine cum funcţionează societatea şi mai ales relaţia cetăţean – stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenţia către presă şi, pe parcursul unui an, am putut observa din interior şi în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autorităţile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au şi acoperit intenţionat corupţia din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetăţeni“, a transmis într-un comunicat regizorul Alexander Nanau.

Documentarul va fi distribuit în cinematografele din Bucureşti şi 20 de oraşe din ţară de Bad Unicorn. Începând cu primăvara anului viitor, „Colectiv” va fi disponibil şi pe HBO şi HBO GO.

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI – Elveţia şi YES Docu – Israel. 

Lungmetrajul a primit premiul Ochiul de Aur pentru cel mai bun documentar la cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film din Zurich.

Alexander Nanau, regizor şi producător germano-român, este cunoscut pentru documentarele „Lumea văzută de Ion B.” şi „Toto şi surorile lui”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.