Stadiul lucrărilor de închidere de la rampa ecologică FIN – ECO. Întregul proiect ar urma să fie definitivat până la sfârșitul lunii august 2020

[P]

Fin – Eco SA, înființată în anul 2002, este prima și singura rampă ecologică din Brașov. Pe o suprafață de 27 de hectare au fost proiectate 6 celule de depozitare, cu o capacitate totală de 11.230.000 de metri cubi, respectiv 8.984.000 de tone. Primele două celule s-au umplut și sunt în faza de închidere. Investiția în aceste lucrări de închidere este de aproximativ 14 milioane de lei, suma fiind asigurată în întregime din fondurile proprii ale companiei.



Lucrările de închidere a primelor două celule ale rampei ecologice au demarat în primăvara anului 2019, după avizarea proiectului de către autoritățile publice competente și obținerea autorizației de construire de la Primăria Săcele, pe teritoriul administrativ al căreia se află obiectivul.

Proiectul a demarat cu realizarea lucrărilor de reconfigurare a depozitului, respectiv terasare și corecţii ale pantelor. Cele două celule vor fi acoperite cu mai multe folii speciale (geocompozit drenaj biogaz, geocompozit bentonitic, geocompozit drenaj ape meteorice, saltea antieroziune), peste care se vor aşterne straturi de sol, ultimul dintre ele fiind pământ vegetal (15 cm), care va fi înierbat și pe care se vor planta arbuști de mici dimensiuni, astfel încât depozitul să devină o colină verde.

Peste jumătate din lucrări, finalizate

Peste deșeuri a fost așternut un strat de pământ de 50 de cm în vederea stabilizării, iar și a început montarea sistemului de membrane geocompozit, care au atât rolul de impermeabilizare, cât și de drenare a apei și biogazului. Până acum, s-a realizat 53% din proiectul de închidere, fiind impermeabilizată circa 55% din suprafață.

Lucrările sunt sistate pe timp de iarnă, deoarece, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, în cazul temperaturilor scăzute nu este permisă instalarea și etanșarea sistemului de membrane, dar, potrivit administratorului rampei ecologice, din primăvara anului 2020 se va relua lucrările pentru închiderea finalizării închiderii cu sistemul geocompozit.



5 km de conducte pentru captarea biogazului

Apoi, va urma cea de-a doua etapă de lucrări, respectiv așternerea unui nou strat de sol, de 85 de cm, în care ar urma să fie îngropat o rețea de captare a biogazului din cele 52 de puțuri forate pe suprafața celulelor, rețea ce va însuma în total 5 kilometri de conducte. Biogazul colectat va fi preluat și tratat de o centrală de ardere, iar dacă gazul colectat va avea o concentrația de metan, dar și debitul corespunzător ar putea fi utilizat și pentru producerea de energie electrică.

În conformitate cu contractul încheiat cu firma de construcții care derulează proiectul de închidere, întregul proiect ar urma să fie finalizate până la sfârșitul lunii august 2020, urmând ca recepția lucrărilor să fie făcută în prima decadă a lunii septembrie.

Monitorizare permanentă a emisiilor și imisiilor

De altfel, în permanență, FIN – ECO efectuează analize și măsurători ale emisiilor, imisiilor, ale solului și apelor epurate (de pe suprafața depozitului, dar și din stația de sortare) prin intermediul unor laboratoare special autorizate și acreditate conform legislației aplicabile, astfel încât să nu existe riscul de poluare. Doar costul acestor analize este de peste 260.000 de lei anual.



Rezultatele au fost, în permanență, în parametrii stabiliți de legiuitor.

Măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri

De altfel, în vederea reducerii cantității de deșeuri depozitate și, implicit, prelungirea perioadei de viață a depozitului, începând din 2010, în urma unei investiții de peste 16 milioane de lei, la rampa ecologică Fin – Eco a fost amenajată și o stație de sortare.

Investiția răspunde obligațiilor de mediu impuse de normele europene prin reducerea considerabilă a cantităților de deșeuri ce vor fi eliminate definitiv prin depozitare și valorificarea materialelor reciclabile. Stația de sortare are o capacitate medie de prelucrare a deșeurilor de 150 tone pe zi, iar linia tehnologică separă fracția umedă decea uscată, din deșeurile aduse la rampă. Din fracția uscată se recuperează deșeurile reciclabile feroase, de hârtie și plastic. În stația de sortare a FIN – ECO lucrează în medie 140 de persoane și nici una dintre acestea nu a dezvoltat vreo boală profesională.

[P]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.