Pasajul Fartec, încă șase luni în șantier. Cu un cort de 60 de metri, constructorul încearcă să termine lucrările la timp. În ce stadiu este proiectul

După aproape cinci an de la deschiderea șantierului și un ciclu electoral de la închidere (anul 2016), pasajul vechi de la Fartec va fi redeschis în 2020, poate chiar în prima jumătate a anului. Până la tăierea panglicii mai e, pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, în acest moment a fost finalizată aproximativ 70% din partea de infrastructură, care reprezintă 80% din întreg proiectul. Din partea de suprastructură s-a realizat, în schimb, în jur de 30%.



Șantierul este unul atipic, fiind deschis și iarna. De altfel, pentru a putea lucra în această perioadă a anului, constructorul a cumpărat un cort cu lungimea de 60 m, dar, în cursul acestei ierni, în „seră” nu au fost prea mulți oameni. 

Lucrările la partea veche a pasajului Fartec au început încă din 2015, însă, pe lângă problemele legate de intervențiile apărute pe parcurs, la această investiție a existat și o problemă legată de constructor. Din 2017 până în toamna anului 2018, șantierul a fost în conservare, după ce constructorul care a câștigat inițial contractul, Sopmet SA București (în asociere cu Consal SRL Brașov) a cerut rezilierea, considerând că nu are tehnica necesară să ducă până la capăt proiectul. Contractul pentru lucrările rămase a fost reatribuit în octombrie 2018 asocierii dintre SC Recon SA (lider de asociere) și proiectantul Prinfo SRL același care, pentru această construcție, a asigurat proiectarea inițială și apoi asistența de șantier. Aceste firme dețin și în prezent contractul.  Investiția se ridică acum la peste 18 milioane de lei, după ce anul trecut Consiliul Local a fost obligat să aprobe o majorare cu aproximativ 2,5 milioane lei, ca urmare a apariției unor lucrări în plus dar și ca urmare a majorării salariului minim în domeniul construcțiilor.  

Pasajul va fi ca nou, promite muncipalitatea brașoveană 

Proiectul părea, la început, unul simplu, însă, când au început lucrările au fost descoperite numeroase probleme. Au urmat noi expertize, proiectanții au căutat soluții,  astfel că șantierul a fost redeschis abia anul trecut. 



Proiectul de reparații capitale și consolidare la zona veche a pasajului Fartec, de pe bulevardul Griviței presupune lucrări în ambele capete, în zona de racordare a pasajului cu terasamentele, dar și consolidări a pilonilor, grinzilor și refacerea suprafeței carosabile. Dopă finalizarea proiectului, reprezentanții municipalității spun că pasajul va fi ca noi. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.