FOTO. Infrastructură din loc în loc pentru colectarea selectivă în Brașov. Brașovenii trebuie să facă turneu prin cartiere pentru a găsi „clopotele” de reciclare

Instituită începând cu data de 1 ianuarie 2017, taxa de 80 de lei pe tona de deșeuri depuse la rampele de gunoi („contribuția pentru economia circulară”)  a fost amânată până la data de 1 ianuarie 2019.  Scopul anunțat al acestei taxe a fost de a încuraja colectarea selectivă. Conform legislației, această contribuție este încasată de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deşeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare. Încă din momentul în care s-a discutat despre instituirea acestei taxe, a fost anunțat faptul că aceasta se va regăsi în factura fiecărei persoane. Taxa a fost instituită de la data de 1 ianuarie 2019 (în cuantum de 30 de lei/tonă) și majorată la 80 lei/tonă, începând cu data de 1 ianuarie 2020. Pentru acoperirea acestei taxe, au fost majorate facturile beneficiarilor, respectiv persoanele fizice și juridice. 



 Asta în condițiile în care, potrivit legislației autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au  au obligația să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale. Altfel spus, să asigure infrastructura, dar și să ia măsurile necesare pentru ca deșeurile să fie ridicate pe fracții. 

Din 2017, de când s-a pus problema instituririi „taxei de rampă” în Brașov s-au luat măsuri sporadice. Mai simplu a fost la case, unde au început câteva proiecte pilot privind colectarea selectivă în Șchei și Brașovul Vechi. Cu toate acestea, anul trecut, oamenii din Șchei sau din Brașovul Vechi au plătit gunoiul scumpit de la data de 1 ianuarie 2019, chiar dacă lăsau în fiecare săptămână la poată sacii cu reciclabile. 



La blocuri, situația este mai complicată. Operatorii de salubritate au început abia la finalul anul trecut să mai pună clopote pentru reciclabile pe ici pe colo, însă au fost și cazuri în care oamenii au descoperit că deșeurile sunt ridicate de-a valma. 

De altfel, campania de montare a clopotelor pare și acum în desfășurare. De exemplu, pe Bulevardul Alexandru Vlahuță (în spatele blocurilor dinspre fosta platformă Lemexim), la unele boxe sunt clopote, la altele nu. Practic, un brașovean, pentru a fi cetățean model, trebuie să meargă cu o pungă de gunoi la boxa la care este arondat, iar cu reciclabilele la alte boxe.

Nu este singura zonă în care este această situație. Și în Craiter este la fel, așa că și brașovenii de aici trebuie să facă un turneu prin cartier pentru a arunca reciclabilele. 

Nici „Scriitorilor”, după strada Brândușelor, spre „Județean” nu face excepție. Ba mai mult, drept dovadă că operatorii de salubritate au tratat cu superficialitate problema deșeurilor reciclabile este faptul că la o boxă era un singur clopot, albastru, pentru hârtie. Ce e drept, este mai bun decât nici unul, pentru că cetățeanul model va mai pleca în turneu prin cartier numai cu punga de PET-uri. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.